Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλος Μουζάκη: Οι προκλήσεις και η ενδοοικογενειακή κόντρα

Τα δύο θέματα που έθεσε η διοίκηση και ποια αναμένεται να είναι η στάση των μελών της οικογένειας. Το μεγάλο στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και οι υποχρεώσεις προς τους κληρονόμους του Ελευθέριου Μουζάκη.

Ομιλος Μουζάκη: Οι προκλήσεις και η ενδοοικογενειακή κόντρα

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις έντονες διαφορές μεταξύ των βασικότερων μετόχων της εταιρείας, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ομιλος Μουζάκη είναι ευρύτερες και σημαντικές.

Έτσι, ενώ αρκετοί αναμένουν στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης μια νέα κόντρα μεταξύ των βασικών μετόχων (όπως έγινε στις ΓΣ του περυσινού Σεπτεμβρίου και του φετινού Ιανουαρίου), χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν ως πολύ πιθανό το σενάριο τα πράγματα να κυλήσουν ήρεμα, εκτιμώντας ότι η πλευρά της Ελευθερίας Μουζάκη και της κόρης της Αικατερίνης θα επιλέξει να μη δώσει αυτή τη φορά το παρόν, τουλάχιστον δια ζώσης.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή διοίκηση (πρόεδρος ο John Paul Gagnum Μουζάκης) είχε θέσει στις αρχές της φετινής χρονιάς δύο θέματα που αιφνιδίασαν πολλούς από τους μετόχους μειοψηφίας:

Πρώτον, το ζήτημα της εγγύησης που είχε δώσει η εισηγμένη στην εταιρεία εσωρούχων Ήλιος (το 50% αυτής κατέχει η Πεταλούδα, η οποία αποτελεί ίσως τον βασικότερο πελάτη της εισηγμένης και ελέγχεται από τους κληρονόμους του Ελευθέριου Μουζάκη). Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση η Μουζάκης προχώρησε στις 31/12/2022 σε λογιστική πρόβλεψη ύψους 4,927 εκατ. ευρώ, αναφέροντας πως πρόκειται για ποσό που αφορά ληξιπρόθεσμο δάνειο της Εθνικής Tράπεζας προς την Ήλιος, στην οποία η εισηγμένη έχει παράσχει εγγύηση προσημειώνοντας ακίνητό της.

Ενώ όμως από λογιστικής πλευράς το ζήτημα έχει τακτοποιηθεί, το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα αντιμετωπίσει η διοίκηση το συγκεκριμένο θέμα στην πράξη, δηλαδή το πώς θα εξοφλήσει την Εθνική Τράπεζα. Έτσι, το 9ο θέμα της επικείμενης γενικής συνέλευσης της προσεχούς Παρασκευής (1/9/2023) αφορά τη «συζήτηση και λήψη απόφασης περί της διαχείρισης και εύρεσης χρηματοδοτικών πηγών για την κάλυψη εγγυητικών οφειλών».

Ένα δεύτερο ζήτημα που είχε θέσει στις αρχές της φετινής χρονιάς η πλευρά του John Paul Gagnum Μουζάκη ήταν η «συζήτηση και λήψη αποφάσεων για ανοιχτά υπόλοιπα πελατών», με τη γενική συνέλευση να εγκρίνει κατά πλειοψηφία 60,58% των παρισταμένων, η εισηγμένη «να προβεί στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προδικαστικού και δικαστικού πλάνου ενεργειών, καθώς επίσης και να εξετασθεί η εφαρμογή εξωδικαστικού ή/και δικαστικού σχεδίου εξυγίανσης της οφειλέτριας εταιρείας με την επωνυμία Κλωστές Πεταλούδας, προκειμένου να διασφαλισθεί η αξία των μετόχων σε αμφότερες τις εταιρείες».

Το πώς αντιμετωπίστηκε ή το πώς θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα πιθανόν να συζητηθεί στο 10ο θέμα της επικείμενης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης με τίτλο «διάφορα θέματα». Αντίθετα, τα πρώτα οκτώ θέματα της ΓΣ της Παρασκευής αφορούν το αποκαλούμενο «κλασικό μενού» κάθε ετήσιας γενικής συνέλευσης.

Ζητούμενο η ανταγωνιστικότητα

Το μεγαλύτερο ωστόσο ζητούμενο για τη διοίκηση της Μουζάκης είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας στην κλωστοϋφαντουργική της δραστηριότητα, καθώς εδώ και χρόνια οι ζημίες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου (υπερ)καλύπτονται από τα έσοδα ενοικίων που προέρχονται από τα μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σε μια δύσκολη χρονιά όπως το 2022, η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα υποχρεώθηκε σε αρνητικό μικτό αποτέλεσμα…

Ένας ακόμη πονοκέφαλος είναι οι υποχρεώσεις της εισηγμένης προς τους κληρονόμους του Ελευθερίου Μουζάκη, οι οποίες κυμαίνονται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Αν και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει τεθεί κάποιο ζήτημα από τους κληρονόμους, η υπόθεση αποτελεί μια σημαντική εκκρεμότητα που πρέπει κάποτε να διευθετηθεί.

Το ευχάριστο ωστόσο για την εισηγμένη εταιρεία είναι πως πέρα από τη μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία της, δεν είναι ουσιαστικά εκτεθειμένη σε τραπεζικό δανεισμό (στις 31/12/2022 τα διαθέσιμα υπερέβαιναν τον τραπεζικό δανεισμό κατά 662 χιλ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v