Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mουζάκης: Εξοδος της «παλαιάς φρουράς» σε επεισοδιακή συνέλευση

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ιστορική κλωστοϋφαντουργία, μετά και την επεισοδιακή γενική συνέλευση της Δευτέρας. Η νέα διοίκηση, η αποτυχημένη συνεργασία με βασικούς μετόχους και οι προκλήσεις.

Mουζάκης: Εξοδος της «παλαιάς φρουράς» σε επεισοδιακή συνέλευση

Από προχθές Δευτέρα, μια νέα εποχή ξεκινά για την κλωστοβιομηχανία Μουζάκης, με τη διοίκηση της ιστορικής αυτής εταιρείας να περνά στα χέρια του Jan Paul Μουζάκη Gagnum, καθώς στο νέο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης δεν θα μετέχουν πλέον ούτε η σύζυγος του αείμνηστου Ελευθέριου Μουζάκη, Ελευθερία, ούτε η κόρη αυτής Αικατερίνη, ούτε και ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παυλάκης.

Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν διεξήχθη για πρώτη φορά τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης, στην οποία -με βάση τη διαθήκη του αείμνηστου ιδρυτή της εταιρείας- οι κληρονόμοι της διαθήκης του θα είχαν δικαίωμα ψήφου. Τότε -έστω και μετά από μια πολύωρη γενική συνέλευση μεγάλης έντασης και διαξιφισμών- είχε συμφωνηθεί τελικά ένα «ενωτικό» διοικητικό συμβούλιο, με την προεδρία να περιέρχεται στον Jan Paul Μουζάκη Gagnum, αλλά και την πλευρά της Ελευθερίας Μουζάκη να παραμένει στο Δ.Σ.

Εκ του αποτελέσματος, εικάζεται ότι το εγχείρημα της προαναφερθείσας συνεργασίας συνάντησε δυσκολίες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στις εξελίξεις της Δευτέρας. «Παιδί μου, μας πετάνε έξω από την εταιρεία», φέρεται να αναφώνησε η Ελευθερία Μουζάκη στην κόρη της Αικατερίνη, η οποία παρακολουθούσε τη γενική συνέλευση μέσω Skype.

Το μεγάλο ζητούμενο, ωστόσο, είναι το πώς θα δράσει (ποια στρατηγική θα ακολουθήσει) η νέα διοίκηση της Μoυζάκης σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, καθώς πέραν του πολύ σκληρού ανταγωνισμού από τις χώρες της Ασίας και το βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους, η εισηγμένη έχει:

  • Σημαντικές οφειλές προς τους κληρονόμους του Ελευθέριου Μουζάκη (ποσό που προσεγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ).
  • Εγγυηθεί δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα προς την εταιρεία Ήλιος και ανοιχτά υπόλοιπα προς την Κλωστές Πεταλούδα, η οποία αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας.

Ζητούμενο επίσης αποτελεί το πώς θα συμπεριφερθεί στο μέλλον η πλευρά της Ελευθερίας Μουζάκη, η οποία διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών στην εταιρεία.

Πάντως, η εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης προς το Δ.Σ. της εισηγμένης να προχωρήσει σε έκδοση «ανταλλάξιμων» ομολογιών, με ιδιωτική τοποθέτηση και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων, αφήνει το περιθώριο (δεν είναι βέβαιο ότι θα το πράξει) στην πλευρά του Jan Paul Μουζάκη Gagnum να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό συμμετοχής του στην εταιρεία, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις μετοχικές ισορροπίες μέσα στην εισηγμένη.

Η Μoυζάκης γενικότερα εδώ και χρόνια καταγράφει ζημία από την κλωστοϋφαντουργική της δραστηριότητα, ωστόσο καταφέρνει να υπερκαλύπτει τις απώλειες αυτές από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της και ιδιαίτερα από την είσπραξη υψηλών ενοικίων.

Έτσι, παρά τα προβλήματα που απασχολούν τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο (π.χ. φτηνές εισαγωγές από Ασία, εκτίναξη ενεργειακού κόστους) εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2022 προ φόρων κέρδη 521 χιλ. ευρώ, ενώ στις 30/6/2022 διέθετε θετικό καθαρό ταμείο της τάξεως του ενός εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση του ενεργειακού κόστους που παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες θα αποτελέσει «ανάσα» για την εταιρεία, στον βαθμό που συνεχιστεί και στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v