Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Ρυθμίσεις" με πιλότο την... Altec

Μετά τις αναχρηματοδοτήσεις έρχεται η ώρα της κεφαλαιοποίησης χρεών. Πιλότος η Altec. Ποιες εταιρίες θα ακολουθήσουν. Τι μπορούν να εξασφαλίσουν οι τράπεζες, τι κινδυνεύουν να χάσουν οι μέτοχοι.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τράπεζες: Ρυθμίσεις με πιλότο την... Altec
"Γενναίες" ρυθμίσεις σε επιχειρηματικά δάνεια δρομολογούν πλέον οι ελληνικές τράπεζες ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες και σε αρκετές περιπτώσεις χρόνιες περιπτώσεις προβληματικών χορηγήσεων που απαιτούν σε άλλη περίπτωση και σχηματισμό υψηλών προβλέψεων.

Τα θετικότερα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του τουρισμού, σε συνδυασμό με τη μερική ανάκαμψη των ναύλων και την προς το παρόν αποφυγή των χειρότερων στη ναυτιλία, ωθούν τους τραπεζίτες να επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων ως προς τα καθυστερούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Άμεση προτεραιότητα έχει η νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων που άφησε πίσω της η κρίση. Εταιρίες με δηλωθείσα αδυναμία πληρωμής τόκων και δόσεων λόγω του δυσθεώρητου σε σχέση με τα λειτουργικά τους κέρδη καθαρού δανεισμού.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ελληνικές τράπεζες προωθούν το μοντέλο της κεφαλαιοποίησης χρεών. Της μετατροπής, δηλαδή, μέρους δανείων (αξιόλογου) που έχουν χορηγήσει σε μετοχές ώστε να δημιουργηθούν αφενός οι συνθήκες για να αναπνεύσει σε επίπεδο ταμειακών ροών η επιχείρηση και αφετέρου για να αποφευχθεί από τις ίδιες ο σχηματισμός μεγάλων προβλέψεων, μια και από δανειστές θα μετατραπούν σε μετόχους.

Πιλότος είναι η περίπτωση της Altec. Η εισηγμένη προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου ως 39,9 εκατ. ευρώ την οποία θα καλύψουν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης πιστώτριες τράπεζές της (Αγροτική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς) και άλλοι πιστωτές της.

Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της αύξησης οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν ποσοστό 57% του μετοχικού κεφαλαίου της Altec. Με βάση την υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ της Altec, του κ. Αθ. Αθανασούλη και πιστωτριών τραπεζών η συμμετοχή των τελευταίων στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης μετά την ολοκλήρωση της αύξησης υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί στο 50% - 52% και το ποσοστό του κυρίου Αθανασούλη στο 18% περίπου.

Το μοντέλο της κεφαλαιοποίησης χρεών θα εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις με προβλήματα από το παρελθόν όπως η Μ.Ι. Μαΐλλης και η Πετζετάκις.

Η πρόθεση κεφαλαιοποίησης χρεών έχει προαναγγελθεί στην περίπτωση της Μαΐλλης. Η Εθνική Τράπεζα, η EFG Eurobank και η Alpha Bank συμφώνησαν να διαθέσουν στον άλλοτε κραταιό όμιλο νέα δάνεια μόλις 13 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, παραιτούμενες ως το τέλος του 2009 από το δικαίωμά τους να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια της επιχείρησης.

Για να ισχύσει η συμφωνία θα πρέπει να παραιτηθούν από το αντίστοιχο δικαίωμά τους και η γαλλική BNP και οι ομολογιούχοι. Παραιτήσεις που προς το παρόν δεν έχουν φτάσει ακόμη στη Μ.Ι. Μαΐλλης, η διοίκηση της οποίας πάντως προσδοκά ότι θα τις λάβει καθώς βάσει της συμφωνίας η BNP και οι ομολογιούχοι δεν καλούνται να δώσουν "φρέσκο" χρήμα.

Το κλειδί της συμφωνίας με τις τράπεζες δεν είναι η αναχρηματοδότηση αλλά ο όρος ότι θα υπάρξει κεφαλαιακή αναδιάρθρωση στον όμιλο έως τα τέλη του 2009. Όπως εφαρμόστηκε και στην Altec, οι πιστώτριες τράπεζες θα αποκτήσουν κεφαλαιοποιώντας απαιτήσεις από δάνεια μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Μ.Ι. Μαΐλλης.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη του έτους και κλειδί παραμένει το αν η BNP και οι ομολογιούχοι θα δεχτούν να μετατρέψουν μέρος των δανείων τους σε μετοχές. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, όλοι οι πιστωτές του ομίλου έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στην ανάγκη της κεφαλαιακής του αναδιάρθρωσης.

Προκειμένου δε να μη χαθεί χρόνος οι τράπεζες και η Μ.Ι. Μαΐλλης ανέθεσαν στην Ernst&Young την εκπόνηση νέου business plan. Η μελέτη θα παραδοθεί στο τέλος του μήνα και στα συμπεράσματά της θα στηριχτεί εν πολλοίς τι ύψους δάνεια της Μ.Ι. Μαΐλλης θα κεφαλαιοποιηθούν.

Την κεφαλαιοποίηση χρεών αλλά με είσοδο και νέου στρατηγικού επενδυτή συζητούν οι πιστώτριες τράπεζες της Πετζετάκις. Η εταιρία πέτυχε χάρη στη δραστική περικοπή των εξόδων να βελτιώσει τα λειτουργικά αποτελέσματα στο α΄ τρίμηνο, σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν.

Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων άνω των 3 δισ. ευρώ βρίσκεται και η Wind. Η ιταλική Wind Telecomunicazioni προχωρά σε έκδοση ομολόγου υψηλής απόδοσης (junk bond) αξίας έως 2,7 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση δανεισμού αλλά και ως μέρισμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ στη μητρική Weather Investments του Αιγύπτιου επιχειρηματία κ. Naquib Sawiris κάτω από την οποία βρίσκεται και η Wind Hellas, της οποίας οι ταμειακές ροές μετά βίας αντέχουν την καταβολή τόκων και δόσεων.

Η εταιρία έχει ήδη διαμηνύσει στις τράπεζες την επιθυμία της για αναχρηματοδότηση δανεισμού και οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν γρήγορα από τον Σεπτέμβριο. Αυτές μάλιστα είναι πιθανόν να οδηγήσουν και σε αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης.

Σημειώνεται ότι όπως δείχνουν τόσο η περίπτωση της Altec όσο και παλαιότερες (ΑΕΓΕΚ, Sea Farm Ionian, Κορασίδης) οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται με την αξία βραχυπρόθεσμα να αυξάνεται, καθώς δάνεια μετατρέπονται σε κεφάλαιο. Αν αυτό θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα και σε βελτίωση της μετοχικής αξίας μένει να κριθεί από το επιχειρησιακό πλάνο που θα ακολουθηθεί σε κάθε περίπτωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v