Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαίλλης: Συμφωνία με ελληνικές τράπεζες

Σε συμφωνία με τις τρεις ελληνικές πιστώτριες τράπεζές του ήρθε ο όμιλος Μ. Ι. Μαίλλης για την αναδιάρθρωση του δανεισμού του, με όρους όμως αρκετά σκληρότερους από αυτούς που επιδίωκε η διοίκησή του.

Μαίλλης: Συμφωνία με ελληνικές τράπεζες
Σε συμφωνία με τις τρεις ελληνικές πιστώτριες τράπεζές του ήρθε ο όμιλος Μ. Ι. Μαίλλης για την αναδιάρθρωση του δανεισμού του, με όρους όμως αρκετά σκληρότερους από αυτούς που επιδίωκε η διοίκησή του.

Ειδικότερα οι Εθνική, EFG Eurobank και Alpha Bank υπέγραψαν συμφωνία χορήγησης της Μ. Ι. Μαίλλης νέου κεφαλαίου κίνησης και ταυτόχρονα παραίτηση ως το τέλος του 2009 από το δικαίωμά τους να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Η συμφωνία προβλέπει και περίοδο μη καταβολής τόκων για τον υφιστάμενο δανεισμό από την Μ. Ι. Μαίλλης.

Σε αντάλλαγμα, οι τρεις ελληνικές τράπεζες έθεσαν ως όρο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2009 η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Μ. Ι. Μαίλλης. Όρος που σημαίνει ότι είτε ο άλλοτε κραταιός όμιλος θα πρέπει να βρει φρέσκο χρήμα για να ενδυναμωθεί κεφαλαιακά, δηλαδή στρατηγικό επενδυτή, είτε ότι θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί μέρος των χρεών του με τις τράπεζες να αποκτούν μετοχικό ποσοστό και ενδεχομένως τον έλεγχο της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την BNP και τους ομολογιούχους της Μ. Ι. Μαίλλης, από την πλευρά της διοίκησης όμως του ομίλου διατυπώνεται η αισιοδοξία ότι θα παράσχουν και αυτοί παραιτήσεις, μια και έτσι και αλλιώς δεν προβλέπεται από την συμφωνία να βάλουν νέο χρήμα στην εισηγμένη.

Η ανακοίνωση του Ομίλου Μαΐλλη

"Οι τρεις ελληνικές τράπεζες, EFG Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, συμφώνησαν και ενέκριναν να παράσχουν στον Όμιλο μια νέα, εξασφαλισμένη δανειακή γραμμή για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης. Η καινούρια αυτή χρηματοδότηση τελεί υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α. οι υπόλοιποι δανειστές του Ομίλου να παρατείνουν την ισχύ των δανείων τους,
β. να μην καταβάλλονται τόκοι και δόσεις δανείων κατά την περίοδο αυτή, και
γ. η Διοίκηση του Ομίλου να δεσμευτεί να υποβάλλει σχέδιο για κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, το οποίο ακολούθως θα συζητηθεί και εγκριθεί από τους δανειστές πριν το τέλος του 2009.

Ουσιώδεις λεπτομέρειες της σχετικής συμφωνίας βρίσκονται στη διαδικασία οριστικοποίησης και θα ανακοινωθούν μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ιωάννης Κούρουγλος, σχολίασε:

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και εκτιμούμε βαθύτατα την προσπάθεια των τριών Τραπεζών να στηρίξουν την πορεία του Ομίλου. Η απόφαση τους αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των δανειστών μας στον Όμιλο και τη διοίκηση του. Επιπρόσθετα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης του ισολογισμού μας, η ολοκλήρωση της οποίας θα επιτρέψει στη διοικητική ομάδα να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού μας μοντέλου και του οράματος μας για βιώσιμη και κερδοφόρα ανάπτυξη.

Το δεκαοκτάμηνο πρόγραμμα ανασυγκρότησης έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την αρχική μας δέσμευση και εντός χρονοδιαγράμματος. Ο Όμιλος απέκτησε μια πολύ πιο ανταγωνιστική δομή κόστους και επομένως αναμένουμε μια σημαντική αύξηση της κερδοφορίας αμέσως μόλις εμφανιστούν τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε:

Η νέα χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε την ήδη αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα μας, να πετύχουμε καλύτερους όρους πληρωμής από τους προμηθευτές μας και θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή των πρωτοπόρων προϊόντων και υπηρεσιών μας προς τους πελάτες μας.

Έχουμε ήδη προσλάβει τις υπηρεσίες της Ernst & Young για να συμβάλλει και να μας υποστηρίξει στη διαδικασία επικαιροποίησης του επιχειρησιακού μας σχεδίου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επερχόμενη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v