ΧΑ: Το short squeeze και τα περιθώρια ανόδου

Χάρη στο βίαιο short squeeze, το ΧΑ κάλυψε το "εύκολο" σκέλος της ανόδου. Το κρίσιμο σημείο των 2.460 μονάδων, η συσχέτιση με τις ξένες αγορές, η δυνατότητα υπεραπόδοσης των τραπεζών και τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

ΧΑ: Το short squeeze και τα περιθώρια ανόδου
Το εύκολο σκέλος της ανοδικής αντίδρασης κάλυψε χθες μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση το Χ.Α., χάρη στο βίαιο, αλλά για τους περισσότερους κερδοφόρο, κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της αγοράς να στρέφεται τώρα στα περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Υπό τον φόβο ότι η ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών θα συνεχιστεί, οι έχοντες ανοικτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών μετοχών έσπευσαν χθες να κλείσουν μέρος ή το σύνολό τους, ακόμη και ανοικτές εντολές αγοράς!

Χαρακτηριστικό της ανάγκης να κλείσουν ανοικτές θέσεις πώλησης είναι ότι τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι του 20άρη. Μάλιστα 12 εκ των 20 έκλεισαν τη συνεδρίαση με κέρδη υψηλότερα αυτών του Γενικού Δείκτη, με τους τίτλους που έχουν παραδοσιακά χαμηλή εμπορευσιμότητα να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο λόγω της δυσκολίας ανεύρεσης χαρτιών (ΑΤΕ, Τιτάν κ.ά.).

Με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει σε μία μόλις συνεδρίαση στις 2.425 μονάδες, το ερώτημα που εγείρεται είναι ποια θα είναι η συνέχεια. Η άνοδος μέχρι την περιοχή των 2.410 - 2.460 μονάδων ήταν εύκολη, σύμφωνα με χρηματιστές, καθώς η αγορά ήταν κούφια.

Οι τελευταίες μεγάλες short θέσεις στο Χ.Α. άνοιξαν στην περιοχή των 2.460 μονάδων, ενώ σε αυτά τα επίπεδα έχουν μέσο κόστος κτήσης μεγάλα long only funds όπως τα Αμοιβαία των Fidelity και Capital. Επομένως, μέχρι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν υπήρχαν σοβαρές πωλήσεις, ενώ αντίθετα οι σορτάκηδες έκλειναν θέσεις τις περισσότερες φορές με κέρδη.


Τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου

Με δεδομένο ότι μικρό μέρος μόνο των short θέσεων επί ελληνικών μετοχών έχει κλείσει, περιθώρια περαιτέρω ανόδου υπάρχουν. Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, το πάνω μέρος του εύρους διακύμανσης στο οποίο έχει εισέλθει το Χ.Α. είναι οι 2.520-40 μονάδες, ενώ το κάτω μέρος είναι ο 200άρης του, δηλαδή η περιοχή των 2.230 μονάδων.

Για να υπερβεί το Χ.Α. το πάνω μέρος του συγκεκριμένου εύρους διακύμανσης θα πρέπει, σύμφωνα με διαχειριστές, ο S&P και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να κινηθούν προς νέα υψηλά εντός του Δεκεμβρίου και ταυτόχρονα να καθησυχασθούν σημαντικά οι ανησυχίες για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ξεκινά εκ νέου η συσχέτιση του Χ.Α. με την πορεία των ξένων αγορών. Και παρά το γεγονός ότι το κλίμα διεθνώς έχει αλλάξει μετά τα καλά στοιχεία στις ΗΠΑ και την εκτόνωση των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα από την κρίση στο Dubai, η δυναμική της ανόδου στον S&P δεν πείθει, και αυτό γιατί συντελείται με περιορισμένο αριθμό δεικτοβαρών τίτλων.

Αντίστοιχα στο Χ.Α. από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών αναμένεται να ξεκινήσει η ένταση της προσφοράς τίτλων, ενώ κλειδί παραμένουν η περαιτέρω μείωση των spreads για τα ελληνικά ομόλογα και οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών.

Τον περασμένο μήνα η βασική αλλαγή που επήλθε στο Χ.Α. είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες λόγω της πορείας της οικονομίας και της ενδεχόμενης αύξησης στο κόστος χρηματοδότησης δεν δικαιολογείται να διαπραγματεύονται με premium έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Και αυτή η εκτίμηση δύσκολα θα μεταβληθεί, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος Asset Management, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όσο παραμένουν οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του μίγματος της οικονομικής πολιτικής. Αυτή η εκτίμηση αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, και τη βασική αιτία που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη μια ανοδική αντίδραση που θα οδηγήσει τον Γ.Δ. να καλύψει ως και τα δύο τρίτα των απωλειών του.


Θα συνεχιστεί το short squeeze;

Παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το ύψος των ανοικτών θέσεων πώλησης επί ελληνικών μετοχών, μια και το συντριπτικό μέρος του δανεισμού τίτλων έχει διενεργηθεί μέσω οmnibus accounts, το γεγονός ότι ακόμη και εγχώρια Αμοιβαία δέχονταν κρούσεις για δανεισμό 1 και 1,5 εκατομμυρίων μετοχών τραπεζών δείχνει την ένταση του σορταρίσματος επί ελληνικών τίτλων.

Σύμφωνα με χρηματιστές και treasurers, αρκετά hedge funds που είχαν σορτάρει τα ελληνικά ομόλογα σόρταραν και τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους. Από την περασμένη Παρασκευή κλείνουν σταδιακά τις ανοικτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων.

Οι short θέσεις επί μετοχών διατηρήθηκαν μέχρι και τη Δευτέρα, λόγω της αναμονής για τις εξελίξεις στο Dubai και της καταναλωτικής κίνησης στις ΗΠΑ κατά την περίοδο των Ευχαριστιών. Χθες έκλεισε το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που έπρεπε να κλείσουν βραχυπρόθεσμα και κάποια «ουρά» θα υπάρξει και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο τρίτος ισχυρός λόγος για το short squeeze έγκειται στην ολοκλήρωση των πωλήσεων από τα hedge funds. Τα περισσότερα πούλησαν επιθετικά ελληνικές μετοχές σορτάροντας και την αγορά εντός του Νοεμβρίου. Με το τέλος του περασμένου μήνα έκλεισαν χρήση και διαθέτουν πλέον τη ρευστότητα που χρειάζονται για να πληρώσουν τις αιτήσεις εξαγοράς που έχουν για τις 15 Δεκεμβρίου.

Έτσι, από βίαιοι πωλητές έχουν γυρίσει αγοραστές στο Χ.Α., προσδοκώντας στον καλό παραδοσιακά Δεκέμβριο για τις αγορές μετοχών να εξασφαλίσουν από τις ελληνικές μετοχές που υστερούν σε απόδοση κεφαλαιακά κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v