Barclays: Πού θα βάλει «νερό στο κρασί του» ο ΣΥΡΙΖΑ

Πώς καταγράφει τις πολιτικές εξελίξεις η βρετανική τράπεζα. Πόσο μπορεί να πιέσει για το θέμα του χρέους και ποια είναι τα διλήμματα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Πόσο πιθανό είναι το ατύχημα και ποιος ο ρόλος της ΕΚΤ.

Barclays: Πού θα βάλει «νερό στο κρασί του» ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά, δεδομένης της υψηλότερης αβεβαιότητας αναφορικά με το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και την στάση που θα τηρήσει η νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνήσει ποτέ, βλέπει η Barclays.

Όπως επισημαίνει, με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει στις εκλογές. Όμως, οι δημοσκοπήσεις αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο/εταίρους.

Η Barclays εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με κάποια μέλη του ΠΑΣΟΚ ή και του Ποταμιού.

Ένα εναλλακτικό σενάριο θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει να παραμείνει στην αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα περάσει την πέμπτη επιθεώρηση του προγράμματος διάσωσης (για να λάβει χρηματοδότηση και προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια προληπτική γραμμή πίστωσης), κάτι που υποδηλώνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να παρακολουθείται στενά από την τρόικα.

Ασχέτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ή να παραμείνει στην αντιπολίτευση, η Barclays θεωρεί πως είναι σημαντικό να κατανοηθεί η γραμμή του κόμματος σε τρία ζητήματα-κλειδιά: την έξοδο από την ΟΝΕ, την κήρυξη χρεοστασίου του κράτους και το πρόγραμμα της τρόικας. Γενικά, ο οίκος θεωρεί πως η στάση του κόμματος στα ζητήματα αυτά έχει γίνει σημαντικά ηπιότερη σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια.

-Έξοδος από την ΟΝΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα δεν ζητά πλέον η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη/ΕΕ.

-Χρεοκοπία: Το Reuters μετέδωσε στις 15 Μαΐου ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως θα ζητήσει διεθνή διαγραφή περίπου του ενός τρίτου του χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε μια συναινετική λύση αντί να χρησιμοποιήσει την επιλογή της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Επιπλέον, πιο πρόσφατα, οι Financial Times (19 Σεπτεμβρίου) ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι χώρες της ευρωζώνης θα δώσουν κάποια ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος. υποστήριξε πως το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, προσφέροντας κίνητρο στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας. Μια τέτοια δήλωση φαίνεται να αποτελεί πρόοδο από την αρχική του πρόταση, τον Ιανουάριο του 2014 όταν ετοιμάζονταν για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο μανιφέστο των 10 σημείων του, ζητούσε ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος.

H Barclays θεωρεί πως το OSI (μείωση χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας) παραμένει πιθανότητα για την Ελλάδα, όχι όμως μεσοπρόθεσμα και μόνο στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος και των νέων όρων για μια πιστωτική γραμμή πίστωσης από τον ESM (και ξεχωριστής οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ).

Ο οίκος θεωρεί πως μια ξεκάθαρη χρεοκοπία παραμένει απίθανη, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Ομοίως με μια έξοδο από την ΟΝΕ, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έφερνε σημαντική οικονομική πίεση και η ανάκαμψη της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που βρίσκεται ακόμα στα «σπάργανα», θα αντιστρέφονταν, εν μέρει διότι η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση.

-Το πρόγραμμα της τρόικας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν αντίθετος στις παρεμβάσεις της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας πρόσφατα μαλάκωσε τη στάση του, περιορίζοντας την αντίθεσή του στον σχεδιασμό του υφιστάμενου προγράμματος. Στο πρόγραμμα των 10 σημείων του, ζητούσε άμεσο τερματισμό στη λιτότητα, αναστέλλοντας το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Επιπλέον, φέρεται να είναι πρόθυμος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 11 δισ. ευρώ, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει αποκατάσταση του ελάχιστου μηνιαίου μισθού στα 750 ευρώ (περίπου εκεί που ήταν πριν) και αποκατάσταση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Barclays εκτιμά πως φαίνεται απίθανο οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν σε ορισμένα από τα μέτρα αυτά (ιδιαίτερα στην ακύρωση ορισμένων μέτρων που είχαν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας). Αντιθέτως, εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαπραγματευτεί μακροοικονομικούς όρους με την τρόικα προκειμένου να ξεκλειδώσει την απαραίτητη χρηματοοικονομική στήριξη.

Οι μεταρρυθμίσεις/μακροοικονομικοί όροι πιθανόν να επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας τα προηγούμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Βασικό στοιχείο εδώ είναι ο ρόλος της ΕΚΤ στο πλαίσιο ενός πιθανού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου του 2015. Είναι πιθανό να είναι απαραίτητος όρος ένα πρόγραμμα της τρόικας ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τέλος, η Barclays θεωρεί πως η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι πιθανό να προκαλέσει κάποια αστάθεια σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει η ίδια δυναμική στην αγορά που εμφανίστηκε όταν υπήρχε ακόμα ο κίνδυνος του redenomination (δηλαδή πριν τα μέσα του 2012), οι εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία το 2015 πιθανότατα να διευρύνουν την αβεβαιότητα των ελληνικών εκλογών, ιδιαίτερα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πορτογαλία θα διενεργήσει γενικές εκλογές στα μέσα του 2015 και η Ισπανία μέχρι το τέλος του 2015. Στην Ισπανία το ακροαριστερό κόμμα Podemos, το οποίο έχει παρόμοια πολιτική ιδεολογία με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στηρίξει δημοσίως την αναδιάρθρωση του ισπανικού δημοσίου χρέους και την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v