Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θερμό» καλοκαίρι για τα εταιρικά ομόλογα

Φουντώνει το ενδιαφέρον για την έκδοση εταιρικών ομολόγων. Στο ΓΛΚ το νομοσχέδιο για το «δικαιοπρακτικό επιτόκιο». Εισηγήσεις από Κεφαλαιαγορά και ΤτΕ προς το Υπουργείο Οικονομικών για εξαίρεση από τα capital controls. To μελετά με θετική προδιάθεση ο υπουργός.

«Θερμό» καλοκαίρι για τα εταιρικά ομόλογα

Το ποσό των τεσσάρων εκατ. ευρώ άντλησε μέσω της έκδοσης εταιρικού ομολόγου η εταιρεία πληροφορικής MLS, προσελκύοντας κεφάλαια τόσο από θεσμικούς, όσο και από ιδιώτες επενδυτές.

Πέραν όμως αυτού, παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων απευθείας από το επενδυτικό κοινό έχει ενταθεί για τα καλά (λόγω και της γνωστής στενότητας των τραπεζών), με αποτέλεσμα:

• Πέρα από τον Όμιλο Fourlis, να έχει εκδηλωθεί (αρχικό τουλάχιστον) ενδιαφέρον για δύο άλλες μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις, ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία.

• Οι τράπεζες να προετοιμάζουν σημαντικό αριθμό (μεσαίου μεγέθους) εταιρειών-πελατών τους για την άντληση μικρότερων ποσών.

Βέβαια, παράγοντες της αγοράς θυμίζουν πως ανάλογη κινητικότητα είχε παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν, χωρίς να υπάρξει στη συνέχεια κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς ο κίνδυνος της χώρας αποτέλεσε το μεγάλο εμπόδιο στις όποιες προετοιμασίες είχαν γίνει.

Όμως, αυτό το καλοκαίρι έχει εκδηλωθεί μια δυναμική που πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, θέμα λίγου χρόνου φαίνεται να είναι η ψήφιση από τη Βουλή της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου σχετικά με το «δικαιοπρακτικό επιτόκιο», πράγμα που θα άρει το υπάρχον επιτόκιο-ταβάνι των εταιρικών ομολόγων και θα απελευθερώσει τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη φτάσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (όπως κάθε νομοσχέδιο, προκειμένου να εκτιμηθεί ο πιθανός επηρεασμός των δημοσιονομικών επιπτώσεών του, που στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει) και από εκεί και μετά θα λάβει την άγουσα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πέραν αυτού, όμως, έντονη κινητικότητα υπάρχει προκειμένου οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων να αποκτήσουν επιπρόσθετο ενδιαφέρον, με τα ποσά που επενδύονται σ' αυτά να θεωρούνται ως «νέο χρήμα» και να μπορούν να μην εμπίπτουν στις περιοριστικές διατάξεις των capital controls.

Ήδη, το Euro2day.gr έχει δημοσιεύσει την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπου Γκότση για εξαίρεση των επενδύσεων στα εταιρικά ομόλογα από τα capital controls. Όπως πληροφορούμεθα, προς την ίδια κατεύθυνση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκονται και οι απόψεις της Τραπέζης της Ελλάδος, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει δεχτεί θετικές εισηγήσεις από μια σειρά παραγόντων, προκειμένου να προχωρήσει το όλο θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και το τελικό «οk» δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος δείχνει να βλέπει το όλο θέμα με μάλλον θετική προδιάθεση. Πιθανολογείται μάλιστα, πως μπορεί να υπάρξει τελική απάντηση μέσα στο καλοκαίρι.

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως ενδεχόμενη θετική απάντηση του ΥΠΟΙΚ είναι σε θέση να συμβάλει πολύ θετικά στην πρόοδο του θεσμού των εταιρικών ομολόγων, καθώς:

α) Την ώρα που τα τραπεζικά επιτόκια στο εξωτερικό είναι αρνητικά και στην Ελλάδα χαμηλότερα της μονάδας, τα εταιρικά ομόλογα είναι σε θέση να προσφέρουν πολλαπλάσιες ετήσιες αποδόσεις.

β) Η άρση των περιορισμών των capital controls θα μπορούσε -μεταξύ άλλων- να οδηγήσει τα εταιρικά ομόλογα στο να προσελκύσουν σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων Ελλήνων επενδυτών που σήμερα είναι τοποθετημένα είτε στα «στρώματα των σπιτιών», είτε σε οίκους του εξωτερικού έναντι αρνητικών αποδόσεων και συχνά έναντι τσουχτερών προμηθειών διαχείρισης.

γ) Η διαπραγμάτευση των ομολόγων αυτών σε μια οργανωμένη δευτερογενή αγορά θα αποτελέσει ένα επιπλέον θετικό στοιχείο για τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και για το ελληνικό χρηματιστήριο, που θα συμβάλει με τη σειρά του στην προσέλκυση κεφαλαίων προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, βαρύνοντα ρόλο θα παίξει η εξέλιξη των πραγμάτων μέσα στο καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και κυρίως τον «ελληνικό κίνδυνο».

«Αναμφίβολα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι ειδήσεις γύρω από το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας δεν βοηθούν, ωστόσο είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει σταματήσει να συζητά για την Ελλάδα και τα προβλήματά της.

Η χώρα φαίνεται να βγαίνει σταδιακά από το κάδρο της διεθνούς αρνητικής δημοσιότητας και αυτό θα επιβεβαιωθεί ακόμη πιο χαρακτηριστικά, αν τον προσεχή Σεπτέμβριο δούμε εκ νέου την Ελλάδα να αξιολογείται θετικά από τους πιστωτές της», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v