Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθητικές πορείες στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή

Με αίτημα την αυστηροποίηση των νόμων για τον έλεγχο όπλων και την οπλοκατοχή, οι μαθητές στις ΗΠΑ σχεδιάζουν πορεία στην Ουάσινγκτον, διαδηλώσεις και αποχές από τα μαθήματα, μετά το μακελειό στο σχολείο της Φλόριντα. Ο Τραμπ κατηγορεί το FBI για το περιστατικό.

Μαθητικές πορείες στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή

Σοκαρισμένοι από μια από τις αιματηρότερες επιθέσεις σε σχολείο στην αμερικανική ιστορία, που συνέβη την περασμένη εβδομάδα, μαθητές σε όλη τη χώρα κινητοποιήθηκαν ζητώντας αυστηρότερους νόμους για τον έλεγχο των όπλων, ενώ αξιωματούχοι στη Φλόριντα συζητούν ακόμα το πότε θα ανοίξει το σχολείο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι μαθητές του Marjory Stoneman Douglas High School, στο οποίο πρώην μαθητής κατηγορείται ότι δολοφόνησε  17 άτομα την Τετάρτη, ένωσαν τη φωνή τους με άλλους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώσουν διαδηλώσεις, πορεία στην Ουάσινγκτον και πανεθνική αποχή από τα μαθήματα, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των ενηλίκων που, όπως υποστηρίζουν, απέτυχαν να τους προστατεύσουν

«Αισθάνομαι πως ήρθε η ώρα μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας, διότι, ξέρετε, εμείς είμαστε σε αυτά τα σχολεία, εμείς είμαστε αυτοί που βλέπουμε ενόπλους να έρχονται στις τάξεις μας και στους χώρους μας», δήλωσε η 15χρονη Lane Murdock, μαθήτρια του Ridgefield High School στο Κονέκτικατ.

Η Murdock, η οποία μένει 32 χιλιόμετρα από το Sandy Hook Elementary School όπου πριν από πέντε χρόνια πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν 20 παιδιά και 6 ενήλικες, συγκέντρωσε περισσότερες από 36.000 υπογραφές online σήμερα για την πραγματοποίηση αποχής μαθητών από τα σχολεία τους στις 20 Απριλίου.

Αντί να πάνε στις τάξεις τους, η Murdock κάλεσε τους συμμαθητές να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία για την 19η επέτειο από το μακελειό στο γυμνάσιο Columbine στο Κολοράντο.  

Το αιματοκύλισμα της περασμένης εβδομάδας στην Φλόριντα, που ήρθε μετά από άλλα περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία φέτος, έριξε λάδι στη φωτιά της μακροχρόνιας διαμάχης στις ΗΠΑ για το θέμα του ελέγχου όπλων και της οπλοκατοχής.

Ο 19χρονος Nikolas Cruz, πρώην μαθητής, αντιμετωπίζει κατηγορίες πολλαπλής δολοφονίας για τους θανάτους 14 μαθητών και τριών υπαλλήλων του σχολείου, και κατηγορίες για τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 12 ατόμων.

Οι κατηγορίες επισείουν ακόμα και την θανατική ποινή, όμως οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμα πει αν θα ζητήσουν θανατική καταδίκη.

Ο Cruz φέρεται πως είχε ερευνηθεί από την αστυνομία το 2016 όταν εμφανίστηκε σε βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αυτοτραυματίζεται και να δηλώνει πως ήθελε να αγοράσει όπλο. Οι αρχές, ωστόσο, έκριναν πως λάμβανε την απαραίτητη στήριξη, όπως ανέφεραν χθες αμερικανικές εφημερίδες.

Επιπλέον, το FBI παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι απέτυχε να αξιοποιήσει πληροφορίες για τον Cruz. Αρχικά αποκαλύφθηκε ότι το FBI δεν κατάφερε να ερευνήσει ένα σχόλιο στο YouTube, δημοσιευμένο από χρήστη με το όνομα του δράστη, που έλεγε «Θα γίνω επαγγελματίας στους πυροβολισμούς σε σχολείο».

Πέρα από αυτό όμως, η υπηρεσία παραδέχθηκε ότι απέτυχε να ενεργήσει έπειτα από την πληροφορία ότι ο Cruz είχε την επιθυμία να σκοτώσει ανθρώπους και ότι είχε αποκτήσει όπλο.

Ο Τραμπ κατηγορεί το FBI για το μακελειό

Στο FBI επιρρίπτει ο Ντόναλντ Τράμπ την ευθύνη για το μακελειό στο σχολείο στη Φλόριντα, με ανάρτησή του στο twitter στην οποία κατηγορεί την υπηρεσία ότι δεν «διάβασε» τα προειδοποιητικά σημάδια που έστελνε ο δράστης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Πολύ λυπηρό ότι το FBI έχασε τα πολλά σημάδια που έστελνε ο δράστης στο σχολείο της Φλόριντα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να αποδείξουν τη συμπαιγνία της Ρωσίας με την προεκλογική καμπάνια μου. Δεν υπάρχει συμπαιγνία. Επιστρέψτε στα βασικά και κάντε μας όλους υπερήφανους!». 





Βέβαια και ο ίδιος ο Τραμπ δέχεται σφοδρή κριτική έπειτα από το μακελειό στο σχολείο, επειδή δεν έχει θίξει το θέμα της οπλοκατοχής έπειτα από το αιματηρό συμβάν. Ανθρωποι που επέζησαν από την επίθεση και συγγενείς των νεκρών απαιτούν να γίνουν ενέργειες, καθώς προέκυψε ότι ο Κρουζ κατάφερε να αγοράσει ημιαυτόματο όπλο, παρότι είχε ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς.

Σε συγκέντρωση που έγινε το Σάββατο, στο Φορτ Λότερντεϊλ, μαθήτρια που επέζησε από το μακελειό επιτέθηκε στον Τραμπ για την οικονομική υποστήριξη πολλών εκατομμυρίων που έλαβε στην προεκλογική καμπάνια του από το λόμπι της οπλοκατοχής, αλλά και γιατί ανέτρεψε μέτρο που είχε περάσει ο Μπαράκ Ομπάμα, που προέβλεπε περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για την αγορά όπλων από άτομα με ιστορικό ψυχολογικών ασθενειών. Κατά τη διάρκεια της οργισμένης ομιλίας της Εμα Γκονζάλεζ, ο κόσμος φώναζε «ντροπή σας», για τους πολιτικούς, ζητώντας να αλλάξει η νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v