ΧΑ: Δοκιμαστικές βουτιές χαμηλότερα των 1.100

Μπορεί να επιχειρείται προσπάθεια σχετικής ανάκαμψης του δείκτη από το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας των 1.095 μονάδων, όμως η γενικότερη εικόνα δείχνει τουλάχιστον απογοητευτική. Άνω του 1/5 η αναλογία ανοδικών-πτωτικών. Έντονες πιέσεις στις τράπεζες. Κέρδη για EΥΠΡΟ, ΟΠΑΠ.

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και ορισμένους ακόμα τίτλους του FT 25, ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα πρώτο crash test στη στήριξη των 1.095 μονάδων, καταγράφοντας μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας στις 1.095,49 μονάδες (στις 12.30).

Άκρως ικανοποιητικός ο τζίρος, όπως ακριβώς αναμενόταν, με τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης, ξεπερνά τα 77,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Συνεχώς επιδεινούμενη η μεγαλύτερη εικόνα του ταμπλό, όπου η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών ξεπερνά το ένα προς πέντε και αρκετοί τίτλοι κινούνται σε ελεύθερη πτώση λόγω ανυπαρξίας αγοραστών.

Ξεκινώντας από τις τραπεζικές μετοχές, τη χειρότερη εικόνα τη δίνει ο τίτλος της Εθνικής, καθώς τρεις ουσιαστικοί παράγοντες δείχνουν να εντείνουν τις επιθετικές πωλήσεις. Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, η απώλεια της θεωρητικά ισχυρής στήριξης στα 3,88 ευρώ, που ακολούθησε την απώλεια του ψυχολογικού ορίου των 4 ευρώ, καθώς και η επικρατούσα αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει άσκηση των παραστατικών τίτλων της τράπεζας κατά την πρώτη περίοδο έχουν βαρύνει σημαντικά το κλίμα.

Περίπου οι ίδιοι προβληματισμοί, πλην της Τουρκίας, βαραίνουν το κλίμα και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία και τη στήριξη στο 1,40 ευρώ.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η εικόνα για τον FT 25 και τον Γενικό Δείκτη θα ήταν πολύ χειρότερη αν η μετοχή του ΟΠΑΠ δεν επέμενε σε θετικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης. Επίσης, στο πράσινο κινούνται η Eurobank Properties, ο ΟΤΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Τιτάνας.

Αντίθετα, στις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σημειώνουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intralot και ο Μυτιληναίος.

Στη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του FT 25 η τεχνική εικόνα γέρνει επικίνδυνα καθώς δείχνουν να χάνονται σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Εμπεριστατωμένη ανάλυση ανά τίτλο και αναλόγως του τελικού κλεισίματος θα γίνει στο μετασυνεδριακό σχόλιο.

Πολύ κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς δείχνουν να έχουν εγκαταλειφθεί και οι τελευταίες προσπάθειες καλλωπισμού των αποτιμήσεων, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Χαμηλές συναλλαγές μέχρι στιγμής στην αγορά παραγώγων, με το συμβόλαιο του δείκτη να ακολουθεί την κίνηση της spot αγοράς και την επιφυλακτικότητα να είναι έκδηλη και στο ΧΠΑ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v