Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκλεισαν το μάτι στον Αλέξη για το χρέος!

Κάποια πράγματα είναι προφανή αλλά περνάνε από μπροστά μας και δεν τα βλέπουμε. Αυτό συνέβη με την πρόσφατη πρόταση των δανειστών. Ένα από τα θέματα που είναι προτεραιότητα για την Αθήνα «κρύβεται» στις λεπτομέρειες.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Όμως, μερικές φορές περνάνε από μπροστά μας απαρατήρητοι.

Το ίδιο συνέβη με την πρόσφατη πρόταση των δανειστών.

Στο σχετικό κείμενο υπάρχει αναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για 1% του ΑΕΠ φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017.

Τα ανωτέρω πλεονάσματα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ που θα έπρεπε να πετύχει το 2015 και 4,5% που θα έπρεπε να πετύχει το 2016 και μετά σύμφωνα με το 2ο πρόγραμμα προσαρμογής.

Φυσικά, θα ήταν καλύτερα αν η χώρα μπορούσε να πετύχει τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής με πολύ λιγότερα περιοριστικά μέτρα, όπως του e-mail Χαρδούβελη, σε σχέση μ' αυτά που ζητάνε σήμερα οι δανειστές.

Κι αυτό γιατί θα μείωνε ταχύτερα το δημόσιο χρέος και την εξάρτησή της από την χρηματοδότηση των δανειστών.

Από την άλλη πλευρά, πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ δεν είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη.

Όμως, οι αριθμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι τυχαίοι.

Δεν είναι ότι φάνηκαν καλοί από πολιτικής σκοπιάς στη Μέρκελ, στον Ολάντ και σε κάποιους άλλους και τους υιοθέτησαν κατά την ελληνική μπακαλίστικη εκδοχή.

Ασφαλώς, η πολιτική εκτίμηση έπαιξε ρόλο.

Όμως, οι συγκεκριμένοι αριθμοί δεν είναι ξεκάρφωτοι. Αποτελούν μέρος της ανάλυσης για την διαχειρισιμότητα του χρέους (DSA).

Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένας άλλος τρόπος για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αν το χρέος είναι διαχειρίσιμο.

Οταν λοιπόν οι δανειστές χαμηλώνουν τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό συνεπάγεται απομείωση του χρέους για να είναι διαχειρίσιμο.

Όμως, το «κούρεμα» του ονομαστικού χρέους δεν είναι αποδεκτό από την ΕΕ.

Αντίθετα, είναι αποδεκτή κάποια παρέμβαση στα επιτόκια δανεισμού και η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων που οδηγεί σε απομείωση της καθαρής τωρινής αξίας του χρέους.

Ουσιαστικά, οι δανειστές έχουν προσφέρει μαζί με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ελάφρυνση του χρέους, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα της Αθήνας.

Όμως, κανείς δεν μιλά γι' αυτό για διαφορετικούς λόγους.

Οι πιστωτές δεν θέλουν να αναφερθούν σ' αυτό γιατί δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν αναφέρεται σ' αυτό είτε γιατί δεν έχει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια της είτε γιατί επιδιώκει κάτι καλύτερο και το φυλάει για το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές έχουν κλείσει το μάτι στον Αλέξη για το χρέος και ελάχιστοι το πήραν είδηση.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v