Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To «βαθύ» κράτος διώχνει επενδύσεις από την Ελλάδα

Για να πάρει ξανά μπρος η οικονομία χρειάζεται χρήμα και επενδύσεις. Η γραφειοκρατία, ωστόσο, φαίνεται πως έχει άλλα σχέδια και κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει τόσο το κοινοτικό χρήμα που μας προσφέρεται όσο και τις επενδύσεις που το συνοδεύουν…

To «βαθύ» κράτος διώχνει επενδύσεις από την Ελλάδα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν υπάρχει μια ελπίδα για να ξεφύγει ο τόπος μας από τη σημερινή του κατάντια, αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Αυτή η χώρα, όμως, εμφανίζεται να έχει αναγάγει σε τέχνη τον διωγμό του επιχειρηματία και την αποθάρρυνση επενδύσεων, με κάθε κόστος.

Τι κι αν η κυβέρνηση διακηρύττει ότι θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα ή ότι θα πατάξει τη γραφειοκρατία; Τι κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς συναντά εκπροσώπους και διευθύνοντες συμβούλους ελληνικών και πολυεθνικών ομίλων, με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα;

Το βαθύ κράτος της γραφειοκρατίας μπορεί να υψώνει το ανάστημά του και όσα αναχώματα επιθυμεί, ώστε να μην γίνονται επενδύσεις σε αυτήν τη χώρα…

Εδώ και επτά χρόνια, τα τέσσερα τελευταία εκ των οποίων η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή υφεσιακή περιδίνηση, 35 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και πολυεθνικές, προσπαθούν να λάβουν έγκριση πολεοδόμησης στο Επιχειρηματικό Πάρκο Ελευσίνας, έκτασης 500 στρ., όπου σημειωτέον είναι ήδη εγκατεστημένες, ορισμένες μάλιστα από το 1965…

Μεταξύ τους, η Technocar του ομίλου Βασιλάκη, η Χρωτέχ που απασχολεί περισσότερους από 200 υπαλλήλους, η εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών Χούμας ΑΕΒΕ, αλλά και πολυεθνικές όπως η Procter & Gamble, η οποία διαθέτει διανεμητικό κέντρο στην Eλευσίνα, το πιο σύγχρονο της P&G στην Eυρώπη, και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ανώτερα στελέχη των οποίων συνάντησε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς, στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Όπως εξηγεί με έγγραφη παρέμβασή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, ο πρόεδρος του Κεντρικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  και του ΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων, δεδομένου ότι με το καθεστώς που ισχύει τα τελευταία 17 χρόνια δεν έχουν καμία δυνατότητα νόμιμης επέκτασης και εκσυγχρονισμού.

«Αφού ολοκλήρωσαν όλες τις αναγκαίες μελέτες, έλαβαν όλες τις απαραίτητες προεγκρίσεις και κατέθεσαν πλήρη επενδυτικό φάκελο τον Μάρτιο του 2010, πέτυχαν την έγκριση της επένδυσής τους από τον ανώτατο θεσμικό οργανισμό που χορηγεί τις σχετικές εγκρίσεις χωροθέτησης επενδύσεων στην Αττική, το ΟΡΣΑ, ήδη από τον Ιανουάριο του 2011.

Έκτοτε επί 19 συνεχείς μήνες, αντί 75 ημερών που ο νόμος απαιτεί και επιβάλλει στις δημόσιες υπηρεσίες, η γάγγραινα της γραφειοκρατίας και η αγκύλωση του ΥΠΕΚΑ μπλοκάρουν αναιτιόλογα την επένδυση», σημειώνει ο κ. Μίχαλος στην επιστολή του προς τον κ. Μανιάτη.

Επίσης προσθέτει: «Έτσι, ενώ για την επένδυση έχουν συνταχθεί δεκάδες θετικές γνωμοδοτήσεις (Δήμος, πρώην Νομαρχία Δυτικής Αττικής, ΥΠΠΟ, ΟΡΣΑ κ.λπ.), μία και μόνο υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ έχει μπλοκάρει την επένδυση θέτοντας έκνομες απαιτήσεις, παραχαράσσοντας και αλλοιώνοντας το θεσμικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και το εγκεκριμένο πλαίσιο χωρικού προσδιορισμού της επένδυσης».

Η σχετική ΚΥΑ φέρει από μηνών τις υπογραφές όλης της διοικητικής και της πολιτικής ιεραρχίας του ΥΠΑΝ αλλά και του ΥΠΕΚΑ, μέχρι και τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας, σημειώνει ο κ. Μίχαλος και προσθέτει: Απομένουν όμως «οι υπογραφές των υπουργών ΠΕΚΑ, οι οποίοι (...) δεν  υπογράφουν την ΚΥΑ και παραπέμπουν το θέμα με ερώτημα στο ΝΣΚ, τώρα μετά από 19 μήνες συγγραφής της ΚΥΑ και 4-7 έτη προσπαθειών αδειοδότησης!!!».

Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει, «η επένδυση, που έχασε πλέον οριστικά κάθε δυνατότητα υπαγωγής στο ΕΣΠΑ, κινδυνεύει να απενταχθεί και από το JESSICA όπου έχει ενταχθεί με προθεσμία έκδοσης της ΚΥΑ έως 30/10/2013 και να χαθεί κάθε δυνατότητα χρηματοδότησής της από τρίτους (επενδυτές) που έχουν εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον συμμετοχής στον Φορέα Υλοποίησης».

Τι άλλο χρειάζεται, άραγε, να σκαρφιστεί αυτή η χώρα ώστε να διώξει και την τελευταία επένδυση από τα εδάφη της; 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v