Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2013

Ο γρίφος για το ελληνικό έλλειμμα και ο... Μπ. Τράα

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας κρίνονται από τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος προσαρμογής αφορούν το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Όμως, ο κόσμος βομβαρδίζεται κάθε μήνα με διάφορα στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελεί υποσύνολο της γενικής κυβέρνησης, στην οποία υπάγονται επίσης οι ΟΤΑ, τα νοσοκομεία κ.ά

Στην αρχή δίνονται τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και λίγες εβδομάδες αργότερα τα τελικά.
Σαν να μην έφθανε αυτό, στοιχεία για την αποκαλούμενη κεντρική κυβέρνηση δίνουν την ίδια μέρα κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατόπιν ακολουθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που δίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη κι αν κάποιος είναι οικονομολόγος μπορεί εύκολα να μπερδευτεί κοιτάζοντας και συγκρίνοντας τα στοιχεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγάλει άκρη.

Αυτό δημιουργεί πλήρη σύγχυση και μπορεί κάλλιστα μια καλή δημοσιονομική εικόνα να ερμηνευθεί ως άσχημη από τους αμύητους, και τούμπαλιν.

Αφορμή γι' αυτά που παραθέτουμε ήταν τα στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το υπουργείο γνωστοποίησε ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερο από πέρυσι το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου αφού διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ περίπου από 12,5 δισ. ευρώ.

Η ίδια τάση καταγράφηκε στο πρωτογενές έλλειμμα που μειώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3,3 δισ. το πεντάμηνο του 2012.

Αν όμως κάποιος συνέκρινε τα στοιχεία με εκείνα της Τράπεζας της Ελλάδος θα έτριβε τα μάτια του.

Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ήταν μεγαλύτερο στο φετινό πεντάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Το συνολικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 8,7 δισ. ευρώ από 6,5 δισ. το ίδιο περσινό διάστημα, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα αυξήθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ.

Τι να πιστέψει ο άνθρωπος; Το υπουργείο Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδος;

Ανέβηκε τελικά ή μειώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού;

Η απάντηση είναι απλή. Το έλλειμμα μειώθηκε στο πεντάμηνο.

Το στοιχείο που κάνει τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο υπουργείο και την κεντρική τράπεζα είναι οι πληρωμές κάτω από τη γραμμή, π.χ. τα ληξιπρόθεσμα.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, οι πληρωμές συνιστούν δαπάνες για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά έσοδα για άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επίπτωση στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει μόνο το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνει τις σχετικές πληρωμές "κάτω από τη γραμμή" στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (κεντρική κυβέρνηση) και να διογκώνεται το έλλειμμα.

Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια λύνει το παζλ, σύμφωνα με υπουργικό στέλεχος, υπόψη του οποίου τέθηκε το θέμα προ καιρού.

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λογικό να την αγνοούν και να ξύνουν το κεφάλι τους.

Ίσως, η εικόνα να ήταν πιο ακριβής και πιο πλήρης για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αν δίνονταν στη δημοσιότητα πιο γρήγορα τα προσωρινά στοιχεία για τη γενική κυβέρνηση.

Όμως, δεν είναι ακόμη εφικτό.

Ίσως λοιπόν κάτι παραπάνω ξέρουν όσοι χτυπούν την πόρτα του επιτετραμμένου του ΔΝΤ Μπομπ Τράα για να πάρουν στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v