Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2013

Συνάντηση στη Φρανκφούρτη για το νέο ταμείο ρευστότητας

Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της λειτουργίας του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη (IfG), του ταμείου ή καλύτερα της εταιρείας holding στο κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η γερμανική κρατική τράπεζα KfW και το δημόσιο μέσω του ΕΣΠΑ, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ινστιτούτο, το οποίο θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο, προορίζεται για τη συγχρηματοδότηση επιχειρήσεων με τράπεζες και τη συμμετοχή σε joint ventures και στο μετοχικό κεφάλαιο επιλεγμένων επιχειρήσεων.

Η λειτουργία του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το α΄ τρίμηνο του 2014.      

Στελέχη της συμβουλευτικής εταιρείας FinanceinMotion, που πέρασαν δύο εβδομάδες περίπου στην Ελλάδα συλλέγοντας πληροφορίες, έκαναν παρουσίαση την περασμένη Παρασκευή στη Φρανκφούρτη του προσχεδίου έκθεσης για τις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική αγορά σε στελέχη της γερμανικής KfW και σε εκπροσώπους του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Εκπρόσωποι της ΕΙΒ δεν παρευρέθησαν στην παρουσίαση, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει όταν παρουσιαστεί το τελικό κείμενο. 

Δεν είναι έκπληξη ότι το προσχέδιο εντόπισε τα βασικά προβλήματα  στο υψηλό κόστος του χρήματος και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες των διαφόρων προγραμμάτων για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ συμμετέχουν στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του IfG ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι κάτι άλλο.

Η ιδέα για την ίδρυση του ινστιτούτου ανήκει στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΙΒ, καθηγητή Πλούταρχο Σακελλάρη, και στον συνάδελφό του στην ΕΙΒ κ. KollatzΟι δυο τους ξεκίνησαν την εκστρατεία την άνοιξη του 2011 να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΙΒ για την αξία του εγχειρήματος σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη.

Οι ίδιοι ξεκίνησαν και την προεργασία με την KfW για λογαριασμό της Ελλάδας...   

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v