Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 8 2014

Ελληνικά εταιρικά ομόλογα υπόσχονται αποδόσεις!

Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι.

Άλλοι είναι πιο συντηρητικοί στις επενδυτικές επιλογές τους, ενώ άλλοι είναι πιο ριψοκίνδυνοι έως τζογαδόροι. Γι' αυτούς που έχουν το στομάχι να αναλάβουν κάποιο ρίσκο υπάρχει μία ακόμη εγχώρια επιλογή, όπως μας πληροφόρησε χρηματιστής.

Τα εταιρικά ομόλογα, συνήθως μεσοπρόθεσμης διάρκειας, που εκδίδουν μη εισηγμένες εταιρείες. Οι εκδόσεις είναι μικρές, δηλαδή της τάξης λίγων εκατομμυρίων ευρώ, και είναι πιο εύκολο να απορροφηθούν.

Τα χρεόγραφα είναι συνήθως 3ετούς διάρκειας και φέρουν ετήσιο κουπόνι της τάξης του 9% με 10%, σύμφωνα με πωλητή.

Τα προϊόντα, τα οποία έχουν ISIN και δεν είναι διαπραγματεύσιμα, τοποθετούνται με ιδιώτες επενδυτές και χρηματοδοτούν τις εταιρείες. Έτσι, επωφελούνται τόσο οι εταιρείες, όσο και αυτοί που εμπλέκονται στο δίκτυο πωλήσεων, βγάζοντας ένα καλό μεροκάματο.

Όμως, αυτό που μετρά σε τέτοιες περιπτώσεις για τους επενδυτές είναι η φερεγγυότητα της εκδότριας εταιρείας που θα κληθεί να τα αποπληρώσει σε λίγα χρόνια. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας θα κρίνει κατά πόσον το υψηλό κουπόνι αξίζει την επένδυση ή είναι πολύ χαμηλό για το επωμιζόμενο ρίσκο.

Και φυσικά η απόδοσή του θα πρέπει να συγκριθεί με ομόλογα ίδιας χρονικής διάρκειας που μπορεί να έχουν εκδώσει περισσότερο ή λιγότερο φερέγγυες επιχειρήσεις.

Καλά και ωραία λοιπόν τα συγκεκριμένα εταιρικά ομόλογα, όμως εκείνο που μετρά είναι η πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών.

Εκεί θα δοθεί η μάχη και θα κερδηθεί ή θα χαθεί η αξιοπιστία των εμπλεκομένων στα μάτια των αγοραστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v