Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2014

Tι περιμένει τους δανειολήπτες

Κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους που ενέκρινε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Ζανιάς εθεάθη σε κάποια στιγμή από τους υπολοίπους να κουνά το κεφάλι του.

Στη συνεδρίαση παρευρίσκονταν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας καθώς και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο κ. Ζανιάς φέρεται να είπε το εξής, σύμφωνα με παρευρισκόμενο: Ένα λάθος έκανα στη ζωή μου. Δεν έγινα δανειολήπτης.

Μ' αυτόν τον τρόπο ο καθηγητής ήθελε πιθανόν να επισημάνει τον υψηλό βαθμό προστασίας που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με εκείνους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η ιστορία με τους πλειστηριασμούς στην Ισπανία είναι γνωστή.

Όμως, οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης που ανέρχονται σε 1.347 ευρώ για δύο ενήλικες και παιδί κατ' ελάχιστον και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών που θα μπει σε ισχύ από το 2015 δεν εισάγονται τυχαία.

Πολλοί δανειολήπτες και μη δεν έχουν αντιληφθεί ότι θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην κατάργηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία με βάση τα γνωστά κριτήρια στα τέλη του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογικές δηλώσεις ιδιοκατοίκησης με δάνειο πρώτης κατοικίας ήταν λιγότερες από 400.000 το 2012 (οικονομικό έτος 2013) έναντι 2,5 εκατ. περίπου δηλώσεων ιδιοκατοίκησης χωρίς δάνειο πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία.

Επίσης το 88% των ανωτέρω δανειοληπτών ήταν οικογένειες με παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v