Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2014

Η Ελλάδα είναι ο χαμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί εναντίον της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, ο καθηγητής οικονομικών Nauro Campos και οι κ. Fabrigio Coricelli και Luigi Moretti, που συνέγραψαν την έκθεση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα-μέλος που έχει ζημιωθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., δεν ανήκουν στο ΚΚΕ.

Οι ανωτέρω εξέτασαν τα οφέλη και τα κόστη για κάθε μία από τις χώρες που έγιναν μέλη της Ε.Ε. τη δεκαετία του 1970, του 1980 και του 1990.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει ζημιωθεί από τη συμμετοχή, εκπλήσσοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των ξένων που έχουν διαφορετική εντύπωση.

Οι πιο ωφελημένες εμφανίζονται η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία που μπήκαν στην Ε.Ε. το 1973.

Για την Ιστορία, οι 3 χώρες είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής το 1961, αλλά την απέσυραν όταν η Γαλλία έθεσε βέτο για τη Βρετανία. Οι ίδιες χώρες υπέβαλαν ξανά αίτηση το 1969 και έγιναν δεκτές το 1973.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι τρεις οικονομολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ζημιώθηκε γιατί το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας από το 1981 που μπήκε στην τότε ΕΟΚ και μετά ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο που εκτιμούν ότι θα διέθετε αν δεν είχε μπει.

Επομένως, το συμπέρασμα βασίζεται στην εκτίμηση για το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στην Ε.Ε. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιο θα ήταν το τελευταίο.

Οι ίδιοι το υπολογίζουν λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας άλλων χωρών που βρίσκονταν στην ίδια περίπου οικονομική θέση με την Ελλάδα πριν από την ένταξη στην Ε.Ε.

Όμως, αυτή είναι μια υπόθεση που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα λανθασμένη, αφού η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίστηκε από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διόγκωση του κράτους και εκτίναξη του δημοσίου χρέους με παράλληλη ανακατανομή του εισοδήματος λόγω πολιτικών επιλογών.

Μπορεί λοιπόν να μην άλλαζε τίποτα στα οικονομικά αν η Ελλάδα ήταν εκτός Ε.Ε.

Αντίθετα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα αν αναλογισθεί κάποιος ότι η χώρα ίσως βάραγε κανόνι το 1985-86 χωρίς το κοινοτικό δάνειο και τα μέτρα λιτότητας που το συνόδευσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v