Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2014

Flashback: Η ανεξαρτησία της ΤτΕ και ο Μουρμούρας

Πως τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Ως γνωστόν, το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας πρότεινε την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, τον καθηγητή οικονομικών Γιάννη Μουρμούρα για την θέση του υποδιοικητή που κατείχε προηγουμένως η καθηγήτρια Ελένη Λουρή.

Η απόφαση ελήφθη με καθυστέρηση ενάμιση περίπου μηνός, αφού η επιλογή ήταν να γίνει στις 18 Ιουλίου όπως είχαμε αναφέρει εκείνη την ημέρα, βασιζόμενοι σε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές.

Η όλη διαδικασία θα απαιτήσει μερικές ακόμη μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί καθότι απαιτούνται οι υπογραφές κάπου 10 υπουργών στο σχετικό έγγραφο αν δεν κάνουμε λάθος οπότε θα επανέλθουμε.

Όμως, αλιεύοντας περισσότερες πληροφορίες ανακαλύψαμε ένα παλιό άρθρο του κ. Μουρμούρα για την ΤτΕ.

Το άρθρο είχε δημοσιευθεί στο Βήμα στις 4 Σεπτεμβρίου του 1994, δηλαδή 20 χρόνια παρά μια μέρα από την προηγούμενη Παρασκευή και προέτρεπε την κυβέρνηση να «κατοχυρώσει το συντομότερο δυνατόν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία» της ΤτΕ.

Το άρθρο υπέγραφε ο κ. Μουρμούρας ως λέκτορας μακροοικονομικής θεωρίας και νομισματικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary College).

Λίγα χρόνια μετά, το 1997 αν δεν κάνουμε λάθος, η κυβέρνηση Σημίτη κατοχύρωνε την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

Ως ένας εκ των δυο υποδιοικητών της ΤτΕ πλέον, ο κ. Μουρμούρας καλείται να υπηρετήσει μαζί με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα εκείνο που τότε υποστήριζε.

Την ανεξαρτησία της ΤτΕ από κάθε είδους επιρροές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v