Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2015

Η Ελλάδα και το μάθημα της Αργεντινής

Πολλοί στη χώρα μας χρησιμοποιούν το παράδειγμα της Αργεντινής που χρεοκόπησε το 2001 για να δείξουν πόσο μπορεί να κοστίσει μια παρόμοια κατάσταση στην Ελλάδα. Όμως, η ιστορία της παρακμής της Αργεντινής πάει πολλές δεκαετίες πιο πίσω. Πρόκειται για μια ιστορία μακροπρόθεσμης παρακμής.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η χώρα του ταγκό είχε κατά κεφαλή εισόδημα 3.800 δολάρια περίπου το 1913 έναντι 3.452 της Γαλλίας και 3.134 δολαρίων της Γερμανίας σε τιμές του 1992. Με άλλα λόγια, η Αργεντινή ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες της γης το 1913, προσελκύοντας πολλούς μετανάστες, ξένα κεφάλαια και αναπτύσσοντας τον πρωτογενή τομέα.

Το 1947, η ίδια χώρα κατατάσσονταν ακόμη στις 10 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, αλλά η καθοδική πορεία είχε αρχίσει. Όπως αναφέρει ο καθηγητής οικονομικών κ. Campos στο Brunel University, το κατά κεφαλή εισόδημα της Αργεντινής είχε υποχωρήσει στο 84% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ το 1950, στο 65% το 1973 και στο 47% το 1987. Ανέκαμψε την δεκαετία του 1990 αλλά ξαναπήρε την κατηφόρα μετά την χρεοκοπία του 2001. 

Επομένως, η ιστορία της Αργεντινής είναι μια ιστορία παρακμής δεκαετιών.

Ο αργεντίνος καθηγητής προσδιορίζει τρεις λόγους πίσω απ' αυτή την πτωτική πορεία. Ο ένας είναι ότι έγινε πιο κλειστή οικονομία με το σύνολο των εξαγωγών και των εισαγωγών να υποχωρεί στο 25% του ΑΕΠ από 50% και άνω πριν τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Οι πόλεμοι και οι προστατευτικές πολιτικές ευθύνονται πιθανόν γι' αυτή την εξέλιξη.

Ο άλλος λόγος είναι τα μεγάλα, χρόνια δημοσιονομικά ελλείμματα που διόγκωσαν το δημόσιο χρέος. Ο τρίτος λόγος είναι η διάβρωση των θεσμών, πολιτικών κ.τλ.

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στην Αργεντινή και την πορεία της μετά την χρεοκοπία του 2001, καλό θα ήταν να έχουμε επίσης υπόψη ότι η παρακμή είχε αρχίσει δεκάδες χρόνια πριν.

Όμως, οι λόγοι που παραθέτει ο καθηγητής κ. Campos για να την εξηγήσει φέρνουν στο νου κι άλλες χώρες που σήμερα μάχονται να ξεφύγουν από τον βάλτο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v