Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2015

«Υπό πίεση» η Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ θεωρείται ο σκληρός της παρέας των δανειστών γιατί εμμένει περισσότερο στην πιστή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Το Ταμείο είχε κάνει τα στραβά μάτια στις αξιολογήσεις του 1ου μνημονίου την περίοδο 2010-2011. Όμως, έγινε πιο αυστηρό όταν έχασε την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα, δεχόταν την κριτική των αναδυόμενων χωρών που είναι μέλη του, όπως η Βραζιλία, για τη γενναιόδωρη δανειοδότηση μιας χώρας της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και η δυστοκία στις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση έχουν ενισχύσει τις φωνές στο εσωτερικό του που ζητάνε να κρατήσει πιο αυστηρή στάση απέναντι στη χώρα.

Η επιρροή των συγκεκριμένων χωρών στο Ταμείο βαίνει αυξανόμενη. Φυσικά, η αμερικανική υπερδύναμη συνεχίζει να ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή. 

Όμως, το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβεί το καταστατικό του για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μιας χώρας. Ιδίως όταν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες-μέλη του είναι στα κάγκελα γιατί θεωρούν πως είναι θέμα της ευρωζώνης τι θα κάνει με την Ελλάδα.

Ίσως γι' αυτό πηγή ανέφερε χθες το βράδυ πως η Κ. Λαγκάρντ δέχεται έντονες πιέσεις από χώρες-μέλη του ΔΝΤ να κρατήσει αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v