Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2015

Οι τράπεζες και το «μυστικό» των 25 δισ. ευρώ

Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Στη δήλωση μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα υπήρχε σαφής αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το ποσό των 25 δισ. ευρώ και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Στουμπ περιέπλεξε τα πράγματα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι το ESM θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, πρόσθεσε. Είτε ο κ. Στουμπ τα έχει μπλέξει εδώ, είτε γνωρίζει κάτι που οι υπόλοιποι αγνοούν. Ανάμεσα στους τελευταίους βρίσκεται η τρόικα που τους τελευταίους μήνες αποκαλούμε "θεσμοί".

Η τρόικα δεν ξέρει τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και περιμένει τα στρες τεστ που θα γίνουν για να τις μάθει. Με τα capital controls είναι ακόμη δυσκολότερο να γνωρίζουμε, υπογραμμίζουν.

Είναι λογικό να αναρωτιέται τότε ο κόσμος γιατί το ποσό των 25 δισ. ευρώ αναφέρεται στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής. Τα 25 δισ. είναι προσωρινός, χονδρικός υπολογισμός (back of the envelope), τονίζουν οι τροϊκανοί.

Mε άλλα λόγια, το αναγκαίο ποσό που θα προκύψει μετά τα στρες τεστ που έρχονται μπορεί να είναι μικρότερο, μεγαλύτερο ή το ίδιο.

Ολα παίζουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v