Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 14 2015

H Παγκρήτια, οι Αμερικανοί και το νέο stress test

H Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα αναμένεται να συγκεντρώσει τα 61 εκατ. ευρώ που έβγαλε το βασικό σενάριο του stress test της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι την Τετάρτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσει κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, κατά τα πρότυπα άλλης συνεταιριστικής τράπεζας και της Attica Bank.

Οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι ενδιαφέρον για την Παγκρήτρια έχει εκδηλώσει αμερικανική τράπεζα που δεν πρόλαβε, λόγω των στενού χρονοδιαγράμματος, να ολοκληρώσει τον οικονομοτεχνικό έλεγχο που ήθελε να κάνει.

Όταν ρωτούνται γιατί η αμερικανική τράπεζα δεν εκδήλωσε το ενδιαφέρον της νωρίτερα, οι ίδιοι παρατηρούν ότι δεν πάει πολύς καιρός από τότε που επιτράπηκε σε ξένες τράπεζες να αποκτούν πλειοψηφικό ποσοστό σε συνεταιριστικές στην Ελλάδα.

Φυσικά, το πλέον σημαντικό είναι τι θα βγάλει ο οικονομοτεχνικός έλεγχος (due diligence) που θα γίνει στην Παγκρήτρια, για λογαριασμό αυτή τη φορά της αμερικανικής τράπεζας. Κι αυτό γιατί οι Αμερικανοί έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν λεπτομερή έλεγχο στο 25% περίπου του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων της Παγκρήτιας έναντι ενός μικρού, μονοψήφιου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αν το δικό τους stress test επιβεβαιώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που έβγαλε το stress test της κεντρικής τράπεζας, θα βάλουν λεφτά καλύπτοντας τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Παγκρήτιας (δυσμενές σενάριο).

Γι' αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί χρειάζονται κάνα δίμηνο, για να γίνει ο διαγνωστικός έλεγχος γραμμή-γραμμή και να αποφασίσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v