Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 29 2016

Η έξοδος των νέων Ελλήνων επιστημόνων

Για πολλούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το οικονομικό αλλά το δημογραφικό. Ομως, το δημογραφικό μετασχηματίζεται σε οικονομικό μετά από μερικές δεκαετίες υπογεννητικότητας. Αυτό αποτυπώνεται στο συνταξιοδοτικό και στη μείωση του εγχώριου εργατικού δυναμικού. 

Δυστυχώς, υπάρχει κάτι ακόμη που σχετίζεται τόσο με το δημογραφικό όσο και το οικονομικό. Ενα μέρος του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μεταναστεύει τα τελευταία χρόνια και η συγκεκριμένη τάση δεν δείχνει να επιβραδύνεται.

Το αντίθετο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας επέλεξε να κάνει ειδική αναφορά σ' αυτό το θέμα στην ομιλία του στην 83η συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας την περασμένη Πέμπτη.

«Το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό οδηγείται στη μετανάστευση ως αντίδραση στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας και την ταχεία βύθιση της οικονομίας στην ύφεση, με ανησυχητικές επιπτώσεις στα δημογραφικά δεδομένα της χώρας, στα δημόσια οικονομικά, στο ασφαλιστικό σύστημα και στην ποιότητα του εναπομένοντος εργατικού δυναμικού», τόνισε.

Ο κ. Στουρνάρας πρότεινε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αναστροφή της μεγάλης φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Τέτοια μέτρα είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, η προώθηση της αριστείας κ.τλ. Όμως, τέτοια μέτρα δεν δείχνουν να είναι αποδεκτά από ένα αξιόλογο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής σκηνής.

Επομένως...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v