Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2016

Μην ποντάρετε στον κ. Μοσκοβισί

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατέχει μια σημαντική θέση στην Κομισιόν και γενικότερα στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, είναι φίλος της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι περνά μέρος των καλοκαιρινών διακοπών του στη Σύρο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αντιπάθειες.

Υπάρχουν άτομα στον συντηρητικό χώρο που τον θεωρούν συνυπεύθυνο για την υψηλή φορολογία και το φοροκυνηγητό. Κι αυτό γιατί η Κομισιόν αποδέχθηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης να μειωθούν τα ελλείμματα αυξάνοντας τους φόρους, αντί της περικοπής των κρατικών δαπανών, όπως υποστηρίζουν.

Αναμφισβήτητα, ο κ. Μοσκοβισί θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε διάφορα δημοσιονομικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Όμως, η Αθήνα θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να βοηθήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κατ' αρχάς προέρχεται από το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, που βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη. Επιπλέον, θεωρείται άνθρωπος του προέδρου Ολάντ, δηλαδή του λιγότερο δημοφιλούς Γάλλου προέδρου του τελευταίου μισού αιώνα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί εκπροσωπεί την Κομισιόν που δεν ψηφίζει στο Eurogroup.

Ισως πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρείται «soft» και βρίσκεται συχνά σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον κ. Σόιμπλε, που κινεί τα νήματα στο θέμα του ελληνικού χρέους μαζί με το ΔΝΤ.

Για τους ανωτέρω λόγους, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες για το πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ο κ. Μοσκοβισί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v