Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2017

Οι «πολιτικοποιημένες» οικονομικές προβλέψεις και η Κομισιόν

H  κυβέρνηση βάλλει συνεχώς εναντίον του ΔΝΤ για τις άστοχες προβλέψεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για την ελληνική οικονομία. Πράγματι, οι προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία έχουν αποδειχθεί λανθασμένες τα χρόνια των μνημονίων.

Το ίδιο ισχύει για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όμως, δεν έχουμε ακούσει κανέναν Ελληνα επίσημο να επικρίνει την Επιτροπή για τις άστοχες προβλέψεις της.

Αλλοι δεν είναι το ίδιο ευγενικοί με την Κομισιόν.

Ενας εξ αυτών είναι ο Wolfgang Munchau, αρθρογράφος των FT και ιδρυτής του Eurointelligence. Όπως λοιπόν αναφέρει σε χθεσινό σημείωμα, έχει σταματήσει να καταγράφει τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, γιατί είναι πολιτικά προκατειλημμένες.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι ίσως πιο χρήσιμες για την επιβεβαίωση των πολιτικών μαχών που θα δοθούν, σημειώνει.

Η Κομισιόν είναι σχετικά προσεκτική απέναντι στην Ιταλία, διατηρώντας μεν την πίεση για μείωση του κρατικού ελλείμματος, αλλά χωρίς τις απειλές για ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Επίσης, το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού εκτιμάται στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018. Αυτό δείχνει ότι η Γαλλία δεν θα κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ακόμη μια φορά. Ο σκοπός της ανωτέρω πρόβλεψης είναι να τοποθετήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Ο μοναδικός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία που έχει δημοσίως υποστηρίξει την αυστηρή προσήλωση στον στόχο του 3% είναι ο Εμανουέλ Μακρόν. Όμως, ο Munchau αναρωτιέται τι θα συμβεί όταν η συντηρητική δημοσιονομική στάση του Μακρόν γίνει αντικείμενο προσοχής στην προεκλογική εκστρατεία.

Αρκετά πολιτική, θα προσθέταμε εμείς, είναι η πρόβλεψη της Κομισιόν για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Θα μπορούσε να πιαστεί το 3,5% του ΑΕΠ χωρίς νέα μέτρα, αλλά μάλλον θα χρειασθούν περισσότερα κατά κάποιο τρόπο, για να ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v