Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2017

Τα Trumponomics δεν είναι τελικά Reaganomics

Ολοι σχεδόν συμφωνούν ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθούσε η κυβέρνηση Τραμπ για να αντικαταστήσει το περίφημο Obamacare συνιστά πλήγμα για τον πρόεδρο.

Όμως, το κυριότερο είναι πως δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να περάσει άλλα νομοσχέδια που θεωρούνται «κλειδί» για την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών στις οποίες πόνταραν οι αγορές.

Φυσικά, οι συντηρητικοί βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων που συνέβαλαν στην απόσυρση του νομοσχεδίου έχουν άλλη άποψη και πιθανόν θα συμπαραταχθούν με τους υπολοίπους για την ψήφιση άλλων, όπως η δραστική μείωση των φόρων. Πάντως, το αφήγημα ότι τα Trumponomics θα είναι κάτι σαν τα Reaganomics έχει ήδη υποστεί πλήγμα.

Φυσικά, οι διαφορές προϋπήρχαν πριν καν ξεκινήσει η θητεία του Τραμπ.

Όπως παρατήρησε ο υποδιοικητής της ΤτΕ Γιάννης Μουρμούρας, σε ομιλία του στο Λονδίνο, η αμερικανική οικονομία επί Ρίγκαν επωφελήθηκε από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, που βοήθησε στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων του δολαρίου.

Κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Επίσης, το χρέος των ΗΠΑ ήταν υποδιπλάσιο του σημερινού, όταν ο Ρίγκαν έφυγε από πρόεδρος το 1989. Σήμερα, το χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται στο 105% του ΑΕΠ.

Ακόμη, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ «Η Αμερική Πρώτα», αναφορικά με το εμπόριο και τη γεωπολιτική σκηνή. Αυτό δεν υπήρχε την εποχή Ρίγκαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Ρίγκαν ακολούθησε χαλαρή δημοσιονομική πολιτική κατά την πρώτη τετραετία. Αυτή συνέπεσε με την  περιοριστική πολιτική της Fed υπό τον Πολ Βόλκερ την περίοδο 1979-1987, που είχε σκοπό να  μειώσει δραστικά τον πληθωρισμό και οδήγησε στην υπερτίμηση του δολαρίου.

Ο Τραμπ θέλει να ακολουθήσει παρόμοια δημοσιονομική πολιτική ενώ η Fed αυξάνει τα επιτόκια. Όμως, οι βετεράνοι γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον γνωρίζουν ότι ένα νομοσχέδιο που μπαίνει στη Βουλή μπορεί να βγει αγνώριστο όταν τελειώσουν οι διαδικασίες για να ψηφιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιες προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ μπορεί να υλοποιηθούν εν μέρει, καθιστώντας ακόμη περισσότερο ορατή τη διαφορά των Trumponomics από τα Reaganomics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v