Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2017

Μην ποντάρετε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

H επίκληση της επιλογής για προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ώστε να βρεθεί  λύση που να ικανοποιεί την Αθήνα, επιδέχεται δύο εξηγήσεις.

Πρώτον, η κυβέρνηση πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να πετύχει κάτι περισσότερο στο θέμα του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής. Για να συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχει λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις από ηγέτες της ΕΕ και να έχει εξασφαλίσει ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ θα συμφωνήσει να συζητηθεί. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο.

Δεύτερον, η Αθήνα πιστεύει ότι η επίκληση της ανάδειξης του θέματος του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής θα μπορούσε να αποτελέσει κάποιου είδους μέσο πίεσης, ένα διαπραγματευτικό χαρτί, πριν από το Eurogroup. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή, αν και αυτό απομένει να αποδειχθεί στη συνέχεια.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε πάλι επικαλεσθεί μια πιθανή προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής σε ένα από τα προηγούμενα Eurogroup, αλλά δεν το έπραξε στη συνέχεια, παρότι δεν εξασφάλισε αυτό που επιθυμούσε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Φυσικά, κρίνοντας από τις δηλώσεις του γνωστού ανώνυμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, η μοίρα του επόμενου Eurogroup έχει μάλλον καθορισθεί, οπότε η Σύνοδος Κορυφής δεν μοιάζει να αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v