Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2017

Tο κυνήγι των αποδόσεων οδηγεί σε αβαθείς αγορές

Πολλοί επενδυτές αναζητούν το κάτι παραπάνω στις αποδόσεις, την εποχή της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Επομένως,  χώρες όπως η Ελλάδα θα μπορούσαν να επωφεληθούν  από την ισχυρή ζήτηση, αν ήταν στην αγορά και πρόσφεραν κάποια ελάχιστα εχέγγυα.

Ομως, αυτό δεν συμβαίνει.

Με τις αποδόσεις αρκετών κρατικών και εταιρικών ομολόγων σε πολύ χαμηλά επίπεδα για το πιστωτικό ρίσκο που έχουν, πολλοί το έχουν ρίξει αλλού. Εχουν τοποθετηθεί σε εμπορικά ακίνητα, private equity κ.λπ., που προσφέρουν μεν την έξτρα αναμενόμενη απόδοση αλλά δεν έχουν βάθος.

Κοινώς, έχουν μειωμένη ρευστότητα. Είναι αβαθείς αγορές.

Συνταξιοδοτικά ταμεία, κληροδοτήματα, κάποια ειδικά hedge funds και ασφαλιστικές εταιρείες συγκαταλέγονται ανάμεσα στους επενδυτές που διακρίνονται για τον πιο μακρόπνοο επενδυτικό τους ορίζοντα. Επίσης, διακρίνονται για τις βαθιές τσέπες που έχουν. 

Αυτό σημαίνει πως η αντίδρασή τους σε ενδεχόμενη μεγάλη πτώση των αγορών δεν θα είναι τέτοια που θα επιδείνωνε το πρόβλημα. Αντίθετα, θα μπορούσαν να δουν την πτώση ως ευκαιρία, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των αγορών.

Επομένως, η σημερινή κατάσταση μοιάζει να είναι καλύτερη σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, που πολλοί έβλεπαν διέξοδο στη μόχλευση για να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v