Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2017

Είδες τo... swap;

Σήμερα, Τρίτη, είναι η μέρα διακανονισμού του swap που περιελάμβανε την ανταλλαγή των 20 σειρών ομολόγων του PSI με τις 5 νέες.

Πολλά έχουν γραφτεί για το swap. Η ουσία είναι πως ως συναλλαγή θα πρέπει να κριθεί συνολικά, δηλαδή να ληφθούν υπόψη και οι όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Ως αυτόνομη συναλλαγή, το swap αυξάνει το δημόσιο χρέος, αλλά η αύξηση δεν κρίνεται σημαντική από τους δανειστές, που έδωσαν το πράσινο φως.

Οι εκτιμήσεις θέλουν την επιβάρυνση να είναι αρκετά μικρότερη των 100 εκατ. ευρώ και αφορά το «γλυκαντικό» που πήραν οι ομολογιούχοι για να συναινέσουν στην ανταλλαγή.

Από την άλλη πλευρά, το swap δεν προκαλεί αλλαγή στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), που «καίει» τους δανειστές.

Oμως, πιο σημαντική δείχνει να είναι η επίπτωση που έχει στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς δίνει την ευκαιρία σε νέους επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες επιδόσεις να μπουν λόγω αυξημένης ρευστότητας και σε άλλους να ρευστοποιήσουν, αποκομίζοντας κέρδη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρούσε 2,4% στο 3,851% και του 10ετούς κάτω από το 5%.

Είδες λοιπόν το swap; (μαζί με το SLA...)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v