Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2017

Κάτι ήξεραν... πλώρη για υπερ-πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ

Κάθε μήνα μιλάμε για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως εκείνος που κρίνει αν η Ελλάδα ικανοποίησε το δημοσιονομικό κριτήριο είναι ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης, που ενσωματώνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην ανεπίσημη εκτίμηση του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών, που ήθελε το υπερ-πλεόνασμα να πλησιάζει ή/και να ξεπερνάει το 4% του ΑΕΠ φέτος.  

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 6,4 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, έναντι 5,9 δισ. το ίδιο διάστημα το 2016.

Αν δεχθούμε πως το ονομαστικό ΑΕΠ θα ανέλθει σε 178,6 δισ. ευρώ όπως προβλέπει  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε 3,6% του ΑΕΠ το 10μηνο. Όμως μένουν ακόμη δύο μήνες που θεωρούνται «καλοί» για τα ταμεία του κράτους, π.χ. πληρωμές από την ΕΕ για προγράμματα του ΕΣΠΑ κ.λπ.

Αν δεχθούμε ότι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα εμφανίσουν έκαστος μηνιαίο πλεόνασμα όσο κατά μέσο όρο το προηγούμενο 10μηνο, δηλαδή 630 εκατ. ευρώ, το συνολικό πλεόνασμα του διμήνου θα ανέλθει σε 1,26 δισ. ευρώ.

Επομένως, θα «ισοφαρίσει» σχεδόν την εκροή του κοινωνικού μερίσματος του 1,4 δισ. ευρώ, αφήνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ για φέτος.

Όμως, η εμπειρία δείχνει πως οι δύο τελευταίοι μήνες του 2017 και η ουρά των δύο πρώτων μηνών του 2018  θα αποφέρουν ακόμη υψηλότερο πλεόνασμα από 1,26 δισ. ευρώ.

Δεν θα εκπλαγούμε λοιπόν αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της ευρωπαϊκής πλευράς των θεσμών, που είχαμε μεταφέρει πριν λίγο καιρό. Κοινώς, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης πλησιάσει ή/και ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ παρά τη διανομή υψηλότερου κοινωνικού μερίσματος σε σχέση με πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v