Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2018

Το «μυστήριο» της  υποδόσης του 1,9 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ και ο ESM

Από την πρώτη στιγμή που διαβάσαμε την πληροφορία του υπουργείου Οικονομικών (εντός 24ώρου περίπου) για τη δόση που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση,  το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ μάς έκανε εντύπωση.

Θυμίζουμε ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά το τελευταίο Euro Working Group (EWG), διευκρινίζοντας ότι η συνολική δόση που θα εκταμιευθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Δημοσίου, 1,5 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους και 1,9 δισ. ευρώ για το μαξιλάρι μετρητών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαρρέουν εδώ και καιρό ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα συνεισφέρουν κάπου 9 δισ. ευρώ στο περίφημο μαξιλάρι ρευστότητας, που μπορεί να ανέλθει έως 19 δισ. ευρώ για να υποβοηθηθεί η έξοδος στις αγορές.

Γιατί 1,9 δισ. ευρώ; σκεφθήκαμε. Είναι τυχαίο το νούμερο ή μήπως όχι;

Δεν είμαστε σίγουροι για την απάντηση. Όμως, είμαστε σίγουροι ότι η ετήσια δόση προς το ΔΝΤ το 2018 και τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα χρωστάει ακόμη κάπου 9,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, με την τελευταία ετήσια δόση να ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ περίπου.

Ισως λοιπόν το 1,9 δισ. ευρώ να μην είναι τυχαίο νούμερο, αφού εμμέσως διασφαλίζει μια ετήσια πληρωμή προς το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v