Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι αγοράζουν χρυσό

Οι Κινέζοι και οι Ρώσοι αγοράζουν, μετά τους Ινδούς. Ελβετοί και Γερμανοί ξεκίνησαν να αγοράζουν χρυσά νομίσματα, μόλις η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει Κρατικά ομόλογα.

Ποιοι αγοράζουν χρυσό
Οι Κινέζοι και οι Ρώσοι αγοράζουν, μετά τους Ινδούς. Ελβετοί και Γερμανοί ξεκίνησαν να αγοράζουν χρυσά νομίσματα, μόλις η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει Κρατικά ομόλογα.

Συμπερασματικά, τα διεθνή δεδομένα θα “αναγκάσουν” και τους πλέον δύσπιστους επενδυτές να αναγνωρίσουν ότι η ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει ο χρυσός ως επενδυτικό “καταφύγιο” όχι μόνο δεν έχει διαβρωθεί στο πέρασμα του χρόνου, αλλά αντίθετα ενισχύεται.

Τελευταίο παράδειγμα η είδηση σύμφωνα με την οποία σε αγορά 10 τόνων χρυσού από τα αποθέματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές. Η συναλλαγή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πωλήσεων χρυσού (συνολικά 403,3 τόνων) του ΔΝΤ.

Το Μπαγκλαντές πραγματοποίησε την συγκεκριμένη αγορά στις τιμές αγοράς της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου 2010, καταβάλλοντας 403 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια συναλλαγή από τον περασμένο Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει πωλήσει συνολικά 222 τόνους χρυσού στο πλαίσιο του προαναφερθέντος προγράμματος, στις Κεντρικές Τράπεζες της Ινδίας, του Μαυρίκιου και της Σρι Λάνκα, ενώ επιπλέον 88,3 τόνοι έχουν πωληθεί μέσω των διεθνών Αγορών, όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν ως “μεσαίου μεγέθους” τη συναλλαγή του Μπαγκλαντές, σημειώνουν ωστόσο ότι είναι ενθαρρυντικό το ότι συνεχίζονται οι αγορές χρυσού από Κεντρικές Τράπεζες της Ασίας και τονίζουν με έμφαση ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε μία στιγμή που το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν κοντά στο ιστορικό του ρεκόρ.

Στη μακρά λίστα των κρατών της Ασίας που ενισχύουν τα αποθέματα σε χρυσό προστίθεται και η Ταυλάνδη η οποία, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, πραγματοποίησε τον Ιούλιο εισαγωγές αξίας 1,8 δισ.

Η συνολική αξία των αποθεμάτων της σε χρυσό φαίνεται να υπερβαίνει τα 4 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v