Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκαλύπτουν θεμελιώδεις - τεχνικοί παράγοντες

Επιστρέφοντας στην “λάμψη” του χρυσού και όπως είναι γνωστό, όλες οι “bull market” ολοκληρώνονται και με “ακραίες” τιμές – εκτιμήσεις.

Τι αποκαλύπτουν θεμελιώδεις - τεχνικοί παράγοντες
Επιστρέφοντας στην “λάμψη” του χρυσού και όπως είναι γνωστό, όλες οι “bull market” ολοκληρώνονται και με “ακραίες” τιμές – εκτιμήσεις.

Έτσι εμφανίστηκαν και οι πρώτες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες θεμελιώδεις αλλά και τεχνικοί παράγοντες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη αρμονία σε ότι αφορά το χρυσό κι έτσι το πολύτιμο μέταλλο μπαίνει τώρα σε έναν “ενάρετο κύκλο” ο οποίος θα οδηγήσει την τιμή του με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί από το ξεκίνημα της “bull market”, το 1999. Αυτή είναι η εκτίμηση της Matterhorn Asset Management, εταιρείας ειδικής στη διαχείριση πλούτου με έμφαση στον χρυσό και τον άργυρο.

Όπως σημειώνει σε πρόσφατο report της, είναι γεγονός πως ο χρυσός έχει αυξηθεί 400% μέσα σε 11 χρόνια ή κατά 16% ετησίως. Σύμφωνα με την Matterhorn, ο χρυσός θα ξεκινήσει τώρα έναν ισχυρότατο ανοδικό κύκλο ο οποίος θα κρατήσει 5-10 μήνες πριν δούμε κάποια σημαντική διόρθωση.

Όπως τονίζει, οι παράγοντες που θα βοηθήσουν στο να συμβεί αυτό είναι: Η πραγματική ανεργία που βρίσκεται στο 22% στις ΗΠΑ σήμερα και η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί δραματικά λόγω των προβλημάτων της οικονομίας, και κανένα από τα προβλήματα του Τραπεζικού κλάδου - που δεν έχουν λυθεί ακόμη - δεν αναμένεται να λυθούν σύντομα.

Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, οι τρεις ρεαλιστικοί στόχοι που θέτει η Matterhorn Asset Management για το χρυσό, είναι τα 6.000 δολάρια η ουγκιά, τα 7.000 δολάρια η ουγκιά και τα 10.000 δολάρια η ουγκιά.

Όπως επισημαίνει, στον κύκλο του χρυσού το 1971-1980 το πολύτιμο μέταλλο, από τα 35 δολάρια εκτινάχθηκε στα 850 δολάρια η ουγκιά, δηλαδή 24 φορές πάνω. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό σημαίνει πως ο χρυσός μπορεί να αγγίξει εύκολα τα 6.000 δολάρια η ουγγιά.

Επίσης, η κορυφή του χρυσού το 1980, δηλαδή τα 850 δολάρια, όταν προσαρμοστεί με τον πραγματικό πληθωρισμό, στέλνει τα 6.000 δολάρια άμεσα στα 7.000 δολάρια η ουγγιά.

Τέλος, οι μετοχές του κλάδου του χρυσού και ο ίδιος ο χρυσός, το 1921-1981 άγγιζαν το 25% του συνόλου των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών assets. Σήμερα αγγίζουν μόνο το 0,9% του συνόλου. Εάν λοιπόν πλησιάσουν στα επίπεδα του 25%, τότε η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 31.000 δολάρια η ουγγιά (!!!)

Όμως με μία πιο ρεαλιστική εκτίμηση, ο χρυσός μπορεί να αγγίξει τα 10.000 δολάρια η ουγγιά, αναφέρει η έκθεση (!)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v