Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβέψεις για τη Λατινική Αμερική

Τα προβλήματα υγείας του Τσάβεζ δημιουργούν νέα δεδομένα για τη Βενεζουέλα. Τα προβλήματα της οικονομίας, το πετρέλαιο και ο φόβος κοινωνικής αστάθειας.

Οι προβέψεις για τη Λατινική Αμερική
 Μετά από ένα χρόνο επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, ταλαιπωρείται από σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξη της θεραπείας του άρρωστου ηγέτη, η απόφαση του Τσάβεζ να ανακηρύξει στο τέλος του 2012 τον αντιπρόεδρο Νίκολας Μαντούρο ως τον πολιτικό του διάδοχο, δείχνει ότι υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τη δυνατότητα του να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Τσάβεζ έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή δυναμική με την εκλογική του νίκη στις 7 Οκτωβρίου και προκάλεσε ευνοϊκά συναισθήματα λόγω της υποτροπής του. Αν ο Τσάβεζ κατέβει από την εξουσία ή εξουδετερωθεί, το Σύνταγμα της Βενεζουέλας ορίζει εκλογές εντός 30 ημερών. Αν παραδώσει συναινετικά την εξουσία, έχει μια ευκαιρία να κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο υπέρ του Μαντούρο, διευκολύνοντας ένα μοντέλο μετάβασης σαν και αυτό των αδελφών Κάστρο στην Κούβα.

Αν και o Τσάβεζ ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία για όλο το 2013,
το Stratfort εκτιμά ότι για να κεφαλαιοποιήσει ο Μαντούρο τα πρόσφατα πολιτικά κέρδη του επανεκλεγέντα προέδρου, οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν νωρίτερα παρά αργότερα, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας του. Κατά συνέπεια, η Βενεζουέλα θα οδηγηθεί πιθανότατα νέο γύρο εκλογών το 2013.

Η οικονομία αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την Βενεζουέλα. Παρόλο που το 2012 ο πληθωρισμός ήταν υπό έλεγχο, το μπολιβάρ βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση και η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει μια ακόμα υποτίμηση του νομίσματος της και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Αν το Καράκας δεν καταφέρει να προχωρήσει σε υποτίμηση και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της.

Η δυνατότητα να διενεργηθούν εκλογές το 2013 καθιστά πιο περίπλοκη για τους πολιτικούς ηγέτες τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αν και μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου οι κοινωνικές δαπάνες υποχώρησαν, οι νέες εκλογές θα απαιτούσαν επιπρόσθετες δαπάνες που θα έπρεπε να αντληθούν από αναπτυξιακά ταμεία και από ταμεία έκτακτης ανάγκης ή απευθείας από την εθνική εταιρεία πετρελαίου, Petreleos de Venezuela. H εξάρτηση από την Petreleos de Venezuela, θα πιέσει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη εταιρεία και ανάλογες προκλήσεις θα δημιουργήσουν κοινωνική αστάθεια κατά τη διάρκεια του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v