Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φερ με βάση τις 2.100 μονάδες

Με τον ΟΤΕ να κόβει μέρισμα 0,75 ευρώ και να ολοκληρώνεται η διαδικασία α.μ.κ του ΤΤ οι πωλητές έχουν τουλάχιστον…τρεις άσους στα χέρια τους. Κρίσιμες οι 2.100 για τον ΓΔ και τα 18 ευρώ για την Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με τον ΟΤΕ να κόβει μέρισμα 0,75 ευρώ και να ολοκληρώνεται η διαδικασία α.μ.κ του ΤΤ οι πωλητές έχουν τουλάχιστον…τρεις άσους στα χέρια τους. Μπορεί να κάνει την διαφορά από αύριο-μεθαύριο ο…τέταρτος εάν βρεθεί στο μανίκι των αγοραστών.

Κρίσιμες οι 2.100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τα 18 ευρώ για την Εθνική.

Προεξοφλημένη έχουν την διόρθωση του FTSE 20 οι πωλητές των Παραγώγων και περιμένουν να τους καθίσει η…μπίλια και πάλι προς τις 1.070 μονάδες. Το γεγονός, πως την Παρασκευή το ΧΑ διαμορφώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα χαμηλότερα-είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την αρχή της αντίδρασης στις 6-9 Μαρτίου- τους δίνει ένα προβάδισμα.

Σε ελαφρά κλίση η Wall, με τον Dow Jones στις 8.438 (παραμένει πάντως πάνω από τις 8.300 μον.) και τον S&P 500 στις 919 (πάνω από τις 890 μον.), με τα Συμβόλαια του DAX να παραπέμπουν πριν από λίγο σε υποχώρηση μέχρι 0,7% και τα επιμέρους προς την πλευρά τους φαίνεται πως έχουν τον πρώτο λόγο.

Όμως παρ΄ ότι οι αγορές…φλερτάρουν με την διόρθωση και βρίσκονται σε φάση ήπιας υποχώρησης οι βασικοί δείκτες εξακολουθούν να μην δίνουν επαρκή σήματα αποχώρησης.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που ο DJIA υποχωρούσε πειστικά κάτω από τις 8.300 μονάδες και στο ΧΑ ο FTSE 20 έχανε με τζίρο-πίεση και τις 1.060-1.070 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να περιμένουμε άμεση ενεργοποίηση εντολών πώλησης και περιθώριο διόρθωσης μέχρι τις .1000 μονάδες για τον 20άρη.

Η αλήθεια είναι πως μία υποχώρηση ειδικά των τραπεζών και της αποτίμησης των ομίλων χαμηλότερα θα διευκόλυνε όσους ποντάρουν σε έναν (ίσως) τελευταίο ανοδικό κύκλο. Μέχρι όμως να δοθούν επαρκείς ενδείξεις θα συνεχίσουμε να θεωρούμε πως κάθε διόρθωση του ΓΔ προς τις 2.100 και του FTSE 20 μέχρι την ζώνη των 1.060-1.070 μονάδων μπορεί να κρύβει…ευκαιρίες ανοδικής αντίδρασης.

Θα δείξει όμως, καθώς σήμερα αποκόβεται το μέρισμα (0,75 ευρώ) από τη μετοχή του ΟΤΕ (στα 11,69 ευρώ η τιμή της 26/6), ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία άσκησης δικαιώματος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ ( στα 4,52 ευρώ στις 26/6). Τόσο στον Οργανισμό όσο και στη μετοχή του ΤΤ διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες μία εμφανής αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών, υποτιμητών και φίλιων δυνάμεων με τους δύο τίτλους να βρίσκονται δικαιολογημένα στο επίκεντρο.

Φρονούμε όμως, πως η κίνηση των Ελληνικών Πετρελαίων (με την BP) υποχρεώνει την Motor Oil να αφήσει κατά μέρος τις…αβρότητες και να κινηθεί ουσιαστικότερα για την απόκτηση του δικτύου της Shell Hellas.

Από αυτή την άτυπη αντιμαχία των δύο… άσπονδων ανταγωνιστών εκτιμούμε πως υπό προυποθέσεις θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένοι και οι μικροεπενδυτές. Αυτό γιατί γρήγορα ή γρηγορότερα θα μπουν στο παιχνίδι και οι μικρότεροι του κλάδου με αφήνοντας εκτός παιδιάς τις εισηγμένες Revoil, Cyclon και Elin.

Την ίδια περίοδο, που δεδομένης της πολιτικής ρευστότητας φαίνεται πως αναδιατάσσονται οι επιχειρηματικές (και όχι μόνο) ισορροπίες. Η σύγκρουση Λάτση-Μπόμπολα για το 23% της ΕΥΑΘ (σύμφωνα με την διορατική προσέγγιση του έγκυρου Φάνη Γαβρινιώτη), η κόντρα κίνηση επιχειρηματιών-επενδυτικών κύκλων για τα αυτοχρηματοδοτούμενα (με πρώτη και καλύτερη την επέκταση της Αττικής Οδού) και την ενέργεια αποτελούν ψηφίδες μίας εικόνας που θα συντίθεται σε σχέση και με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Αυτό κατά την εκτίμηση μας θα κρατήσει στο επίκεντρο-όχι μόνο του χρηματιστηριακού-ενδιαφέροντος ισχυρούς ομίλους, επιχειρηματικά-επενδυτικά σχήματα και οικονομικού πόλους. Το πιθανότερο είναι πως ένα σταδιακό, μεθοδικό ποντάρισμα σε μετοχές εταιρειών αυτών των ομίλων να αποτελεί μία ενδιαφέρουσα προοπτική σε βάθος 6-12 μηνών.

Όμως βραχυπρόθεσμα περιμένουμε την όπια αντίδραση των αγοραστών στη μετοχή του ΟΤΕ (από αύριο), το να κρατήσει η Εθνική οπωσδήποτε τα 18 ευρώ (μέχρι την 30/6-1/7), να δείξει σημάδια αντίδρασης η Eurobank (τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις με χαμηλό τα 6,75 ευρώ). Επιπρόσθετα την διακύμανση του ΟΠΑΠ (από το χαμηλό των 19,4 ευρώ της 26/6) και της ΔΕΗ (από τις λίγες αξιόπιστες του 20άρη και στο τριήμερο 23-25/6). Και βλέπουμε, καθώς δεν θεωρούμε κανένα παιχνίδι εκ προοιμίου χαμένο. Οσο και αν οι πωλητές και οι υποτιμητές έχουν τον έλεγχο της κυκλοφορίας στην αγορά μετοχών και παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v