Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξεκίνησαν τις διακοπές οι αγοραστές

Στη «ζώνη συναλλακτικής απαξίωσης» κινείται το ΧΑ, ακολουθώντας τον αρνητικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών. Πιθανό το σενάριο καταγραφής του δεύτερου χαμηλότερου τζίρου για το 2009. Πτώση για ΕΤΕ (1,9%), ΠΕΙΡ (2,3%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αργά αλλά σταθερά η Σοφοκλέους δείχνει να εξέρχεται από τη «ζώνη της αδιαφορίας» και να εισέρχεται σε αυτή της συναλλακτικής απαξίωσης. Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι εάν οι συναλλαγές συνεχιστούν στο ίδιο τέμπο, η σημερινή συνεδρίαση θα δώσει τον δεύτερο χειρότερο τζίρο έτους (μέχρι στιγμής ο χαμηλότερος τζίρος στις 2/1/2009, στα 47,169 εκατ. ευρώ).

Είναι ενδεικτικό ότι ελάχιστα λεπτά μετά τις 14:00 περισσότερες από 200 μετοχές είχαν συναλλαγές από 0 έως 5.000 τεμάχια, σε μια ιδιότυπη «αψιμαχία» μεταξύ ελάχιστων πωλητών και ανύπαρκτων αγοραστών.

Ευνόητο είναι σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και λίγες συναλλαγές είναι δυνατόν να διαμορφώσουν έως και ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ καλύτερη η εικόνα στο ταμπλό του 20άρη, αφού 9 τίτλοι από αυτόν και συγκεκριμένα Τιτάνας, Μυτιληναίος, Motor Oil, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΔΕΗ και Βιοχάλκο, κινούνται με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών, ενώ με λιγότερα από 150.000 τεμάχια κινούνται ΤΤ, Eurobank, Αγροτική και ΟΠΑΠ.

Απόλυτα απογοητευμένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, δηλώνουν πως δεν περίμεναν η Σοφοκλέους να μπει τόσο γρήγορα σε συνθήκες θερινής ραστώνης, επισημαίνουν την απόλυτη έλλειψη εγχώριων θεσμικών, αλλά και τον κίνδυνο ότι εικόνες σαν τη σημερινή θα απονευρώσουν εξ ολοκλήρου το όποιο ενδιαφέρον.

Ασφαλώς όσον αφορά τις ημερήσιες απώλειες του Γενικού Δείκτη το ΧΑ έχει σαν άλλοθι την αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και τα futures που προϊδεάζουν για πτωτικό ξεκίνημα στην Wall Street, όμως από εκεί και πέρα η εικόνα στις επιμέρους μετοχές κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη.

Παρά τους χαμηλούς όγκους, ακόμα και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και συγκεκριμένα στους δεικτοβαρείς τίτλους, διαμορφώνονται έως και αξιοπρόσεκτες απώλειες, αφού μόνο η Ελλάκτωρ επιμένει να κινείται με θετικό πρόσημο. Ετσι, με απώλειες μεγαλύτερες του 4% κινείται ο τίτλος της Βιοχάλκο, του 3% των Ελληνικών Πετρελαίων και του 2% Πειραιώς, ΤΤ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

Αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Motor Oil, Intralot, Coca Cola, Εθνική, Eurobank, Κύπρου, ΜΡΒ και MIG, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών ξεπερνά το 1 προς 3.

Τέλος, ο τζίρος πέντε λεπτά πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 39 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα τα 3,7 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v