Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές πρωτοβουλίες σε τραπεζικά blue chips

Διεύρυναν κάπως τα κέρδη τους οι ευρωαγορές, ενώ στο ΧΑ οι αγοραστές δείχνουν να παίρνουν κάποιες πρωτοβουλίες σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους. Αποκαρδιωτικές οι συναλλαγές. Κέρδη για ΕΤΕ (1,9%), πτώση για ΟΤΕ (1%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Κοντά στο υψηλό ημέρας και με σχετικά διευρυμένα κέρδη κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ κάποιες πρωτοβουλίες από πλευράς αγοραστών φάνηκαν σε αρκετούς δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους.

Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών αγορών ασφαλώς σημαντικό ρόλο θα έπαιξε και η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση που σημειώθηκε στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον μήνα Μάιο, που αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,5%.

Την ίδια ώρα στη Σοφοκλέους το +1,54% του τραπεζικού δείκτη (δέκα λεπτά πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης) έναντι του +0,56% του Γενικού Δείκτη, ουσιαστικά δείχνει τους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές της ημέρας.

Παρά ταύτα ο τζίρος παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα, ενώ η υπεροπλία των μετοχών με αρνητικό πρόσημο δείχνει ότι η πλειονότητα των εμπλεκόμενων με τα δρώμενα στη Σοφοκλέους δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία των λίγων.

Από το τραπεζικό ταμπλό με αρνητικό πρόσημο κινείται μόνο η MIG. Αντίθετα με κέρδη 2,73% ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, ΤΤ και θετική μεταβολή για Αγροτική, ΜΡΒ και Πειραιώς.

Από τους άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Coca Cola, ενώ με απλά θετικό πρόσημο κινούνται Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 20 που κινούνται με αρνητικό πρόσημο (Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Motor Oil, ΟΤΕ), καμιά δεν υπερβαίνει σε απώλειες το 1%.

Οι συναλλαγές ακόμα και στον 20άρη παραμένουν απογοητευτικές. Ετσι για παράδειγμα ο όγκος της Motor Oil εξαντλείται στα 5.729 τεμάχια, χαμηλότερα των 25.000 τεμαχίων οι συναλλαγές για την Βιοχάλκο, στα 36.982 κομμάτια οι συναλλαγές του Τιτάνα και λίγο πάνω από τις 50.000 τεμάχια οι συναλλαγές για Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE 20, οποιαδήποτε κίνηση που θα εξαντλείται χαμηλότερα των 1.133 μονάδων μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις πρέπει να εκλαμβάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v