Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολα τα βλέμματα στην Εθνική

Πτωτικό ξεκίνημα δείχνει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα με το ΧΑ να έχει να «αντιμετωπίσει» το ξεκίνημα της δημόσιας εγγραφής για τη MIG Real Estate και την έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων Εθνικής και Γενικής.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ξεκίνημα σε χαμηλότερα επίπεδα και σχετική αντίδραση στη συνέχεια, ή ξεκίνημα σε χαμηλότερα επίπεδα και σταδιακά ο τζίρος και η πτωτική τάση να ανεβάζουν στροφές, είναι τα δυο σενάρια στα οποία συγκλίνουν οι περισσότερες εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση είναι αυξημένου ενδιαφέροντος (μακάρι να είναι και αυξημένου τζίρου) καθώς η Σοφοκλέους καλείται να αντιμετωπίσει ειδήσεις εισαγόμενες και εγχώριες.

Ξεκινώντας από τις εισαγόμενες ειδήσεις, ασφαλώς το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα μόνο υποστηρικτικό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η Wall Street χθες το βράδυ έκλεισε με σημαντικές απώλειες και ο S&P 500 στις 881,03 μονάδες (-1,97%). Αν ο εν λόγω δείκτης διασπάσει καθοδικά την θεωρούμενη ισχυρή ζώνη στήριξης 880-875, η πτωτική τάση πιθανότατα να ανεβάσει στροφές.

Πάντα όσον αφορά το εξωτερικό, σήμερα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου με πρώτη την Alcoa η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street και για την οποία οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρονται σε ζημιές 34 σεντς ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα το ΧΑ πρέπει να αντιμετωπίσει και τις εγχώριες εξελίξεις. Από αυτές μάλιστα δυο είναι οι σημαντικότερες: Πρώτον σήμερα ξεκινά η δημόσια εγγραφή της MIG Real Estate και δεύτερον από σήμερα έως και 16 Ιουλίου ξεκινά στο ΧΑ η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου για Εθνική και Γενική Τράπεζα.

Μάλιστα σίγουρα αρκετοί θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πιθανές ευκαιρίες με την αγορά μετοχών μέσω δικαιωμάτων και συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου σε χαμηλότερη τιμή της χρηματιστηριακής.

Ασφαλώς οι χαμηλοί τζίροι (που σταδιακά μειώνονται συνεχώς) δεν βοηθούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς η εικόνα σε γενικό δείκτη και FTSE 20 μπορεί να αλλάξει μάλλον εύκολα.

Βέβαια κανένας λόγος δεν γίνεται για μεσαία και πολύ περισσότερο μικρή κεφαλαιοποίηση, με την τελευταία να οδηγείται σταθερά σε συναλλακτική απονεύρωση.

Τέλος όσον αφορά τον 20άρη, πάρα πολλά αναμένεται να παιχτούν στην ζώνη στήριξης 1.089-1.072, καθώς πιθανή καθοδική διάσπαση της εν λόγω ζώνης οδηγεί προς την επόμενη στήριξη των 1.054 μονάδων.

Αντίθετα, οποιαδήποτε κίνηση του εν λόγω δείκτη που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερο από την ζώνη 1.133-1.156, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές μπορεί να εκλαμβάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v