Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται ενδιαφέρον και εκτός 20άρη

Πλούσια η ατζέντα των εισαγόμενων ειδήσεων, με κυριότερη τη θετική έκπληξη που ήρθε από το ΑΕΠ β’ τριμήνου της Κίνας. Τελευταία συνεδρίαση διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων Εθνικής και Γενικής.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η προτελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας αφού η ατζέντα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών δείχνει αρκετά πλούσια.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό ασφαλώς η είδηση της ημέρας είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ β’ τριμήνου στην Κίνα το οποίο διαμορφώθηκε στο 7,9%, όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν ανάπτυξη 7,8% και στο πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν 6,1%.

Από εκεί και πέρα, πάντα όσον αφορά τις εισαγόμενες ειδήσεις, οι διεθνείς αγορές περιμένουν τις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αλλά και τα αποτελέσματα τριμήνου από JP Morgan, IBM, Google, Nokia και Novartis.

Τα χθεσινά σημαντικότατα κέρδη στην Wall Street διαδέχθηκε η θετική εικόνα στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ άνοιγμα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και ελαφρώς χαμηλότερα μέχρι στιγμής τα futures στην Wall Street.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία όσον αφορά την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων σε Εθνική και Γενική και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θέμα, ενώ θεωρητικά και αν δεν συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή, ξεκινά και η απεργία των πρακτόρων στον ΟΠΑΠ.

Ασφαλώς η μέχρι στιγμής εικόνα στην Σοφοκλέους λέει «τράπεζες και πάλι τράπεζες», αφού εκτός τραπεζικού ταμπλό και λίγων μετοχών ακόμα υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η απονεύρωση από ενδιαφέρον, αντανακλαστικά και συναλλαγές συνεχίζει να ταλαιπωρεί το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Ετσι, αναγκαστικά το ενδιαφέρον για πολλοστή ημέρα αναμένεται να επικεντρωθεί στις τραπεζικές μετοχές, για αρκετές από τις οποίες η χθεσινή συνεδρίαση άφησε θετικές τεχνικές παρακαταθήκες.

Ετσι η Alpha Bank έκλεισε υψηλότερα από την αντίσταση των 8,14 ευρώ και αν την επιβεβαιώσει σαν στήριξη, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 8,80 ευρώ.

Με εντυπωσιακότερα κέρδη (7,02%) η Eurobank και κλείσιμο υψηλότερα από την αντίσταση των 8 ευρώ. Αν συνεχίσει πλαγιοανοδικά, η επόμενη ουσιαστική αντίσταση (σύμφωνα με την Fortius Finance) οριοθετείται στα 9,04 ευρώ.

Εξίσου καλή τεχνικά η εικόνα και για την Πειραιώς, αφού έστω και οριακά άφησε πίσω της την αντίσταση των 7,64 ευρώ. Επόμενη ουσιαστική αντίσταση στα 8,18 ευρώ.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με την Fortius, η ανοδική διαφυγή του FTSE 20 υψηλότερα από τις 1.109 μονάδες και πιθανή παραμονή του εν λόγω δείκτη για τις επόμενες δυο συνεδριάσεις θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανοδικού «βατήρα», βάζοντας ως στόχο τη ζώνη αντίστασης 1.159-1.174 μονάδων.

Αντίθετα, άκρως ανησυχητικά μηνύματα εκπέμπουν οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών έχασε και την στήριξη στα 10,20 ευρώ επιβαρύνοντας σημαντικά τη διαγραμματική του απεικόνιση, ενώ οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ τον γύρισαν 56 μήνες πίσω και συγκεκριμένα σε επίπεδα τιμών 1ης Νοεμβρίου 2004. Αν δεν ανακάμψει άμεσα η επόμενη στήριξη για τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών οριοθετείται στα 14 ευρώ, συμπίπτοντας με την χθεσινή έκθεση της BNP Paribas.

Παραμένει ζητούμενο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος και έξω από τον 20άρη, όμως από εκεί και χαμηλότερα δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για αναζήτηση «επενδυτικών ευκαιριών» τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στην Σοφοκλέους.

Ετσι η εικόνα της αγοράς παραμένει στρεβλή, αφού ελάχιστοι δεικτοβαρείς τίτλοι όχι μόνο συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, αλλά ουσιαστικά «καθοδηγούν» τις ημερήσιες μεταβολές σε FTSE 20 και Γενικό Δείκτη.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v