Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA:Θετικό ξεκίνημα-Ο τζίρος καθορίζει τη συνέχεια

Το διεθνές κλίμα συνηγορεί για ανοδική αντίδραση που όμως πρέπει να συνοδευτεί με αύξηση της μεικτής αξίας συναλλαγών και διεύρυνση του ενδιαφέροντος. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα «εισαγόμενα νέα».

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Θετικό ξεκίνημα με τους τζίρους να καθορίζουν τη συνέχεια, δείχνει να εμπεριέχει το «μενού» της σημερινής συνεδρίασης. Αντίθετα, εάν οι τζίροι παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και οι όποιοι απαισιόδοξοι θα εκλάβουν την ανοδική αντίδραση περισσότερο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων.

Πάντως το διεθνές κλίμα δείχνει να συνηγορεί για κάτι καλύτερο, καθώς τα χθεσινά σημαντικά κέρδη της Wall Street (και οι τρεις δείκτες με κέρδη υψηλότερα του 2%), ακολούθησαν σήμερα το πρωί τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια με εξίσου ισχυρά κέρδη, ενώ τουλάχιστον θετικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Από την άλλη, και όσον αφορά τη Σοφοκλέους, αυτή έχει να επιδείξει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη και επτά αρνητικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εύρος διακύμανσης, που συνεχίζει να δίνει δυνατότητα για γρήγορες κινήσεις, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί και «παγίδα ρευστότητας».

Ασφαλώς και σήμερα καταλυτικό ρόλο θα παίξουν τα «εισαγόμενα νέα». Ετσι, οι αγορές αναμένουν σήμερα αποτελέσματα β’ τριμήνου από Johnson&Johnson, Intel και Goldman Sachs, αλλά και τους δείκτες ZEW και τιμών παραγωγού στη Γερμανία.

Τεχνικά συνεχίζει να ισχύει το σήμα πώλησης και για να αναιρεθεί ο μεν 20άρης πρέπει να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 1.107 μονάδων, ο δε Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 2.193 μονάδων.

Στον FTSE 20, η πρώτη αντίσταση είναι στις 1.095 μονάδες, ενώ για τον Γενικό Δείκτη πρώτο «σκαλοπάτι» οι 2.125 και δεύτερο οι 2.142 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2.250 μονάδες.

Αντίθετα, και αν επικρατήσουν οι πωλητές, οι 1.054-1.044 μονάδες δείχνουν να είναι ένα σημαντικό στήριγμα για τον FTSE 20 και οι 2.094-2.054 μονάδες οι πρώτες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη.

Συμπερασματικά και για δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, το ΧΑ θα πρέπει στη σημερινή συνεδρίαση να επιτύχει για τον μεν Γενικό Δείκτη κέρδη υψηλότερα του 1,5-2%, τα οποία θα συνοδευτούν με αυξημένο τζίρο και πολύ περισσότερο με διεύρυνση του ενδιαφέροντος.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ευνοηθούν τα χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά και θα αυξηθεί ο σκεπτικισμός και η επιφυλακτικότητα στη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v