Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση με χαμηλό τζίρο στη Σοφοκλέους

Morgan Stanley και Wells Fargo χάλασαν προς στιγμήν τις διαθέσεις, ενώ η ψύχραιμη αντιμετώπιση, η εναλλαγή προσήμων και ο χαμηλότερος τζίρος 9 ημερών ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.

Morgan Stanley και Wells Fargo χάλασαν προς στιγμήν τις διαθέσεις των αγοραστών, ενώ η ψύχραιμη αντιμετώπιση, η εναλλαγή προσήμων και ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων) ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στην Σοφοκλέους.

Σαν θετικότερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης και της μετατόπισης ρευστότητας και ενδιαφέροντος σε επιλεγμένες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που σήμερα περιορίστηκε στο Τραπεζικό ταμπλό και σε τίτλους “μικρότερων” Τραπεζών όπως Αττικής και Γενική.

Το 60% του τζίρου μόλις σε πέντε μετοχές και συγκεκριμένα σε Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Coca-Cola, ενώ συνεχίστηκε η μάχη για την δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. με την σειρά άφιξης να διαμορφώνεται σε Coca-Cola (5,53 δισ), ΟΠΑΠ (5,33 δισ) και ΟΤΕ (5,17 δισ)

Στα επόμενα τρίμηνα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο που θα δώσουν σημαντική ώθηση στις Αγορές, υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι και μεταξύ αυτών και η JP Morgan, καθώς το ριμπάουντ στον μεταποιητικό κλάδο θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση των αποθεμάτων των εισηγμένων και στην συνέχεια, αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της ζήτησης.

Αντίθετα οι περισσότερο συγκρατημένοι θεωρούν ότι οι Αγορές θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι υπό στενή παρακολούθηση, όμως χρειάζεται αυξημένη ρευστότητα προκειμένου τα χαρτοφυλάκια με τα γρήγορα αντανακλαστικά να επωφεληθούν τυχόν σημαντικών διορθώσεων. Περισσότερο απαισιόδοξη η Morgan Stanley συμβουλεύει τους επενδυτές να βγουν πωλητές έπειτα από το ράλι, καθώς οι κυκλικοί κίνδυνοι έχουν περιορισθεί αλλά δεν έχουν εξαφανισθεί.

Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Wall Street είναι επικεντρωμένη η προσοχή του τμήματος ανάλυσης της Solidus Sec που θεωρεί σημαντικής σημασίας την υπέρβαση των 956 μονάδων για τον S&P 500, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Μείζονος σημασίας, σύμφωνα με την ΑΧΕ, η ανακοίνωση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ που αναμένεται στις 31/7.

Πλούσια και η αυριανή ατζέντα των “εισαγόμενων” ειδήσεων. Έτσι, αύριο αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου μεταξύ άλλων και οι Starwood, Philip Morris, Ford, McDonalds, AT&T, American Express, 3M.

Στην περιοχή των 2250 μονάδων εντοπίζουν τη βραχυπρόθεσμη στήριξη για το Γενικό Δείκτη οι αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σε περίπτωση που η Αγορά κινηθεί σε περισσότερο διορθωτικούς ρυθμούς απ’ ότι έχει δείξει έως τώρα.

Σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της σταθεροποίησης, χωρίς να λείπουν ωστόσο εξάρσεις οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από το εξωτερικό ως αποτέλεσμα των ερεθισμάτων που θα δεχθούν οι Αγορές από την πληθώρα νέων που αναμένονται και για τις επόμενες μέρες, υποστηρίζει η Πήγασος.

Νωθρότητα και αργή αλλά σταθερή είσοδο σε θερινή ραστώνη διαπιστώνει ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank, Δημήτρης Τζάνας. Όμως επισημαίνει ότι πολλές φορές και ενώ βρίσκονται στο “peak” τα “μπάνια του λαού” οι Αγορά έχει αιφνιδιάσει θετικά και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν. Μάλιστα αυτό το σενάριο ενισχύεται και από το γεγονός ότι λήγουν συνεχώς προθεσμιακές καταθέσεις που δεν ανανεώνονται λόγω πολύ χαμηλότερων επιτοκίων και αυτή η αδράνεια της ρευστότητας δεν μπορεί να κρατήσει επί μακρόν.

Στο ταμπλό των Δεικτοβαρών τίτλων με αγοραστές έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, Eurobank, MPB, MIG και με πωλητές οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Κύπρου, Πειραιώς, Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola (+2,09%) και ΟΠΑΠ (+1,58%), απλά θετική μεταβολή για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Τιτάνα (-2%), Κύπρου (-2,2%) και MPB (-2,24%). Αξιοσημείωτες απώλειες για Intralot, Μυτιληναίο, Αγροτική, Εθνική και αρνητικό τελικό πρόσημο για Alpha Bank, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 32 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2259,22, υψηλό 2291,5) και έκλεισε στις 2270,94 μονάδες με οριακές απώλειες 0,01%, ενώ ο τζίρος σαφώς κατεβασμένος έφθασε τα 130 εκατ.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 115 πτωτικών και 20 τίτλοι (οι περισσότεροι με όχι πειστικές συναλλαγές) με κέρδη από 5 έως 10%.

Μεταξύ των διακριθέντων και οι Μαθιός, Κεπενού, ΣΙΔΜΑ, Σφακιανάκης, Έλτον, S&B Βιομ. Ορυκτά, Shelman κ.λ.π.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (25400 Πειραιώς, 6200 Intralot, 9200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2064), Alpha Bank (743), ΔΕΗ (112), Κύπρου (2731), ΟΤΕ (2486), Ταχ. Ταμιευτήριο (191), ΟΠΑΠ (407), MPB (672), Ιντρακόμ (337), Eurobank (293), Πειραιώς (1058), ΓΕΚ (203), Μυτιληναίος (146), Coca-Cola (209), Αγροτική (153).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 22/7 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Eurobank 30000 τεμ., ΟΠΑΠ 28767 τεμ., Fourlis 10167 τεμ., ΟΤΕ 37850 τεμ., Alpha Bank 20000 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική 35000 τεμ.

Τέλος σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 21η Ιουλίου μετά από συναλλαγή ανοικτής θέσης 100.000 μετοχών, η ανοικτή θέση που κατείχε σε μετοχές της εκδότριας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ αυξήθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.27% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 900.000 μετοχές της εκδότριας.

Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 21η Ιουλίου μετά από συναλλαγή ανοικτής θέσης 195.000 μετοχών, η ανοικτή θέση που κατείχε σε μετοχές της εκδότριας ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS ΑΕ αυξήθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.16% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 835.000 μετοχές της εκδότριας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v