Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχυρώνουν υπεραξίες στην ΕΤΕ οι "ταύροι"

Μετά από απόδοση 21% επιχειρείται η πρώτη εμφανής μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων στην Εθνική. Υπεραντιδρούν Κύπρου, MPB, Μυτιληναίος. Συνεχίζεται η μόχλευση σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Η μερική κατοχύρωση θέσεων στη μετοχή της Εθνικής «ρίχνει» χαμηλότερα την αγορά. Μετά την καταγραφή για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση της κορυφής των 20 ευρώ στον τραπεζικό τίτλο βγήκαν πωλήσεις, που παραπέμπουν ευθέως σε ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Αντιδρώντας σχεδόν…αδιόρθωτη από τα χαμηλά των 16,04 ευρώ (13/7) η μετοχή έφθασε να αποδίδει σχεδόν 21% μέσα σε επτά ημέρες, μεταβολή θεαματική και…τραβηγμένη από κάθε άποψη.

Από αυτή την άποψη οι πωλήσεις, που σταδιακά έκαναν την εμφάνιση τους μετά τα πρώτα 5-10 λεπτά της συνεδρίασης μπορεί να θεωρηθούν λογικές και ικανές να πιέσουν μέχρι 2,4% χαμηλότερα τον τίτλο προς τα 19,5 ευρώ.

Η διόρθωση της Εθνικής είναι αυτή που ρίχνει μέχρι και 0,5% χαμηλότερα τον FTSE 20, καθώς η κίνηση αντίδρασης του ΟΠΑΠ είναι-μέχρι τώρα ασθενής- η δε πορεία του ΟΤΕ εξακολουθεί να απογοητεύει με την τιμή στα 10,3 ευρώ. Βέβαια το…μάζεμα στη μετοχή του Οργανισμού μπορεί να συνεχίζεται μάλλον από τους ίδιους ισχυρούς παίκτες ωστόσο η μέχρι τώρα διακύμανση του παραμένει εξαιρετικά προβληματική.

Ο Γενικός Δείκτης με τοπικό υψηλό στις 2.287 μονάδες διολισθαίνει μέχρι και 20 μονάδες χαμηλότερα αν και η τάση θα εξαρτηθεί από τις αντοχές των άλλων τραπεζικών τίτλων και μετοχών κλειδιά του 20άρη, με αιχμή τον ΟΠΑΠ.

Η μεν Eurobank διαμορφώνεται στα 8,45 ευρώ (0,4%) η Alpha Bank στα 8,92 ευρώ(0,22%), ενώ καλύτερη απόδοση γράφουν Κύπρου στα 4,64 ευρώ με 2,9%, Marfin Popular στα 2,23 ευρώ με 1,4% και Πειραιώς στα 7,87 ευρώ με 1,3%, πριν απλό λίγο.

Υψηλά στον πίνακα συναλλαγών βρίσκονται και σήμερα η Alapis στα 0,93 ευρώ (σε πολύ συγκεκριμένο εύρος η διακύμανση της εδώ και 2-3 εβδομάδες), η Lavipharm (όπου επιχειρείται η προσέγγιση των 1,55-1,6 ευρώ), ο Μυτιληναίος (που πλησιάζει σε απόσταση…τριών λεπτών τα 6 ευρώ), η Μηχανική (που επαναπροσεγγίζει τα 1,9 ευρώ) και ακόμη ορισμένων τίτλων από αυτή την κατηγορία.

Η σχέση ανοδικών – καθοδικών στο 2 προς 1 (χθες περίπου την ίδια ώρα διαμορφώνονταν στο 4 προς 1) με μάλλον περισσότερες συναλλαγές (ανά τεμάχιο) για μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης. Σημειώνονται δηλαδή σαφώς λιγότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (πρακτικά η προσφορά μέχρι τώρα είναι περιορισμένη και δείχνει ελεγχόμενη) αλλά και του ΟΠΑΠ (σε αντίθεση με χθες ) ενώ γίνονται καλύτεροι τζίροι σε Φουρλής, Γενική, Intralot, Βωβός κ.α.

Αυτό εάν οδηγήσει στην επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (πάνω από τις 2.250-2.260 μονάδες) δεν αποκλείεται να επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη προς τα επίπεδα 2.275-2.280 μονάδων. Μάλιστα στην περίπτωση που μειωθούν οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής δεν αποκλείεται να ενισχυθεί η αντίδραση άλλων μετοχών (λόγου χάρη της Κύπρου, της Marfin Popular) ωθώντας και άλλους τίτλους από τον FTSE 20 και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ένα…κλικ υψηλότερα.

Σε αυτό το ενδεχόμενο μετοχές που βρίσκονται σε φάση μόχλευσης όπως η Σέλμαν, Lavipharm, Axon, Κυριακίδης αλλά και Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, Χαλκόρ, Reds, Imperio, Χατζηιωάννου κ.α. θα μπορούσαν να κάνουν τη θετική διαφορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v