Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική και ΟΠΑΠ "χάλασαν" το ανοδικό σερί

Η κατάκτηση της κορυφής των 2300 μονάδων έφερε καλοδεχούμενο “μελτεμάκι” που έφερε την θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα "Βουτιά" 2,91% για ΕΤΕ, 2,83% για ΟΠΑΠ, υπεραπόδοση για MIG (+3,78%).

Η κατάκτηση της κορυφής των 2300 μονάδων, έφερε καλοδεχούμενο “μελτεμάκι” ρευστοποιήσεων που έφερε την θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, έντονους πειρασμούς κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων και έδωσε τον τελευταίο λόγο στα χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά.

Έτσι η Σοφοκλέους δεν μπόρεσε να κάνει το έξι στα έξι για τον Γενικό Δείκτη και το επτά στα επτά για τον δείκτη του Τραπεζικού κλάδου.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, το 60% του τζίρου σε μόλις πέντε τίτλους και συγκεκριμένα σε Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Alpha Bank.

Μάλιστα η κίνηση κατοχύρωσης κερδών σε ορισμένους Δεικτοβαρείς τίτλους ίσως μετακυλίσει ρευστότητα στο υπόλοιπο κομμάτι του ταμπλό που προς το παρόν και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δείχνει να ακολουθεί “δυσφορώντας” το νέο ανοδικό κύμα, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν την σταδιακή αύξηση της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και θεωρούν ότι αυτό θα επιτρέψει στα money market funds να επιστρέψουν δυναμικά στα χρηματιστήρια, καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εισηγμένων έχουν αρχίσει και αυξάνονται.

Όμως και στην Σοφοκλέους αρκετοί επαγγελματίες του χώρου τάσσονται ανοιχτά με το μέρος των συγκρατημένα αισιόδοξων, εκτιμώντας ότι τα σχετικά βελτιωμένα (ή έστω καλύτερα του αναμενομένου) αποτελέσματα που εμφανίζουν στο β΄ τρίμηνο οι περισσότερες εισηγμένες του S&P 500, θα υποστηρίξουν την θετική ψυχολογία αλλά και τις υψηλότερες αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά την ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά Μαρτίου 2009.

Το θετικό κλίμα στις Αμερικανικές Αγορές θα συνεχίσει να λειτουργεί καταλυτικά και να διαχέεται άμεσα στις Ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές και κατ΄ επέκταση στην Τραπεζοκεντρικής υφής Σοφοκλέους, ενώ εκτός Τραπεζικού ταμπλό οι όποιες κινήσεις παραμένουν άκρως επιλεκτικές σε τίτλους που δείχνουν διαθέσεις αλλαγής τάσης.

Πιθανή μετατόπιση του ενδιαφέροντος εκτός Τραπεζικού κλάδου περιμένει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Κώστας Βέργος, καθώς πλην των αποτελεσμάτων της Morgan Stanley έχουν ολοκληρωθεί οι σημαντικές “εισαγόμενες” ειδήσεις για τον κλάδο. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί μία ήπια αποκόμιση κερδών στον Τραπεζικό τομέα διεθνώς και στην Ελλάδα και διάχυση ενδιαφέροντος σε εταιρείες άλλων κλάδων, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα μικρή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το περιθώριο περαιτέρω ανόδου δείχνει μικρότερο από αυτό ενδεχόμενης διόρθωσης, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. Σύμφωνα με την ΑΧΕ ο FTSE είναι με ανοδικό σήμα όπως και ο Γενικός Δείκτης, με “stop loss” “long” τις 1.098,68 και 2.159,47 μονάδες αντίστοιχα.

Ενδιαφέρουσα παραμένει η ατζέντα των “εισαγόμενων” ειδήσεων και για την αυριανή μέρα, καθώς συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Σύμφωνα με την Solidus μεταξύ άλλων αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα οι US Bancorp, Bank of NY Mellon, Pepsico, Altria, Wells Fargo, Morgan Stanley, eBay, Boeing, Phizer.

Την άποψη ότι τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάνω στην διάσπαση του εκθετικού μέσου όρου των 200 ημερών (2264 μονάδες), όριο το οποίο έχει τεθεί ως αλλαγή στάσης σε ότι αφορά το βαθμό έκθεσης στην Αγορά εκφράζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Ωστόσο, τονίζει ότι τα πολλά βραχυπρόθεσμα κέρδη στους Δεικτοβαρείς τίτλους σε μια περίοδο ισχνών ειδήσεων και μετριότατης συναλλακτικής δραστηριότητας θα λειτουργήσουν υπέρ της αύξησης της μεταβλητότητας. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι η αποφόρτιση και το γύρισμα του Γενικού δείκτη προς κάποια χαμηλότερα επίπεδα τιμών, παρά η άμεση επέκταση της κίνησης προς νέα υψηλά.

Επίσης σύμφωνα με την Πήγασος η μετοχή της Εθνικής φαίνεται υπεραγορασμένη και ενόψει της εισαγωγής των νέων τίτλων (31/07) συνιστά την κατοχύρωση κερδών και την μείωση θέσεων σε μια ενδεχόμενη υπέρβαση της πάνω από τα 20 ευρώ. Γενικότερα στο ΧΑ, οι συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, είναι λογικό να λειτουργήσουν ως δέλεαρ ρευστοποιήσεων κλειδώνοντας κάποιες καλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Την κίνηση του DAX υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5000 μονάδων επισημαίνει η Fortius Finance, κάτι που τεχνικά αναμένεται να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες αντιστάσεις στις 5177 και 5243 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι από τους τίτλους του 20αρη με αγοραστές έκλεισαν μόνο οι ΟΠΑΠ, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, ενώ από τις εντολές που έμειναν ανεκτέλεστες στο ταμπλό του FTSE ξεχωρίζουν οι εντολές πώλησης στην Εθνική (92933 τεμ.) και στην Κύπρου (349370 τεμ.)

Τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+3,78%) και Πειραιώς (+2,7%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Intralot, Alpha Bank. Απλά θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Τιτάνα, Κύπρου, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-2,91%) και ΟΠΑΠ (-2,83%), ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Eurobank και με αρνητική μεταβολή οι Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2257,6 (11.34) και 2303,12 μονάδων (16.13), άλλαξε πέντε φορές πρόσημο και έκλεισε στις 2271,07 μονάδες με απώλειες 0,19%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 186 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 138 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 7 έως 18,18%.

Μεταξύ των διακριθέντων ημέρας και οι Spider, Shelman, Lavipharm, Proton Bank, Rilken, Axon, Γενική Τρ., Γαλαξίδι, Εβροφάρμα, Χατζηιωάννου, Ιντερτέκ και ΔΟΛ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (113800 Πειραιώς, 109700 Eurobank, 25300 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2434), Alpha Bank (756), ΔΕΗ (292), Κύπρου (1195), ΟΤΕ (1122), Ταχ. Ταμιευτήριο (491), ΟΠΑΠ (614), MPB (1308), Ιντρακόμ (414), Eurobank (440), Πειραιώς (1207), ΓΕΚ (889), Intralot (176), Μυτιληναίος (287), ΕΧΑΕ (189), Coca-Cola (133), Αγροτική (137), Μέτκα (130), Σιδενόρ (102).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 21/7 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 193637 τεμ., Eurobank 297719 τεμ., ΟΠΑΠ 28328 τεμ., Fourlis 13850 τεμ., ΟΤΕ 26193 τεμ., Πειραιώς 100000 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank 7000 τεμ., Πειραιώς 10000 τεμ.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v