Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Και άλλοι πλην Εθνικής στο προσκήνιο

Περιθώρια αντίδρασης στη 2η ταχύτητα του FTSE 20 και επιλεγμένες μετοχές μεσαιoμικρών αφήνει η λογική διόρθωση της ΕΤΕ. Αντίσταση οι 1.188,9 μονάδες για τον 20άρη απ’ όπου η σκυτάλη περνά σε άλλες τραπεζικές μετοχές.

Διόρθωσε χθες η Εθνική (…επιτέλους για ορισμένους μόνιμους πωλητές στον τραπεζικό τίτλο) αφήνοντας χώρο στις υπόλοιπες του κλάδου, την δεύτερη ταχύτητα του FTSE 20 αλλά και αρκετές εισηγμένες από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση.

Δόθηκε παράλληλα η δυνατότητα στους βραχυπρόθεσμους να επιβεβαιώσουν την στήριξη των 1.162 μονάδων για τον FTSE20, ενώ κινήθηκαν ευχερέστερα Alpha Bank στα 9,0 ευρώ (1%), Πειριαώς στα 7,98 ευρώ(2,7%), Κύπρου στα 4,55 ευρώ (0,9%), Marfin Popular στα 2,23 ευρώ (1,4%).

Στις μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του 20άρη πραγματοποιήθηκαν χθες συγκριτικά αρκετές συναλλαγές (σε σχέση με τον τζίρο που γίνονταν μέχρι και τις 20/7 στη μετοχή της Εθνικής) στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο για τη συνέχεια.

Από την άποψη, πως υπάρχουν περιθώρια εξισορρόπησης μίας λογικής περαιτέρω υποχώρησης της μετοχής της Εθνικής και μίας πιθανής αντίδρασης των υπόλοιπων. Σε βαθμό που θα "έκλεινε η ψαλίδα" μεταξύ Εθνικής, Δείκτη Τραπεζών και FTSE20.

Από αυτή την άποψη θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον η στροφή κεφαλαίων προς μετοχές των Μυτιληναίου, ΓΕΚ-Τέρνα, αλλά και Intralot, Motor Oil, Jumbo, ΤΙΤΑΝ, ΑΤΕbank, Folli-Follie, Σαράντης, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ANEK, Γενική Τράπεζα.

Αποτελεί κοινό μυστικό, πως αρκετοί παίκτες κινούνται πλέον με ορίζοντα…προς την 31/7 δηλαδή την ημέρα εισαγωγής των νέων μετοχών της Εθνικής διερευνώντας εναλλακτικές επιλογές-τοποθετήσεις και ευκαιρίες πιθανής μόχλευσης για τις επόμενες συνεδριάσεις. Τουλάχιστον μέχρις ότου δοθούν επαρκείς ενδείξεις πως εξαντλείται η λογική πίεση στη μετοχή της Εθνικής, δοκιμασθούν οι στηρίξεις του FTSE 20 και υπάρξει περιθώριο νέας αντίδρασης του δείκτη για πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση φαίνεται πως η χθεσινή κορυφή των 1.188,9 μονάδων (ο δείκτης έκλεισε στις 1.167,7 ) αποτελεί ένα ικανό σημείο αναφοράς και λογικής αντίστασης, μέχρις ότου "χωνευθεί" η θεαματική βραχυπρόθεσμη αντίδραση της Εθνικής.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσον ο…λόγος της αγοράς μπορεί να περάσει στη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση και από αυτή την άποψη το σχετικό θέμα των Στέφανου Κοτζαμάνη- Γιώργου Α. Σαββάκη για το…μέλλον της περιφέρειας και χρήσιμο και ενδιαφέρον είναι. Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή μίας πιθανής κίνησης των Μεσαιό-Μικρών-Εισηγμένων / ΜΜΕ οι τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις δίνουν ικανοποιητικά δείγματα γραφής. Είτε στην αντίδραση της Σέλμαν (0,55 ευρώ), Spider (0,39 ευρώ), Lavipharm (1,54 ευρώ) είτε των Κούμπα, Γενικής Τράπεζας, Axon Συμμετοχών, Πετζετάκις κ.α από αυτή την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v