Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδί οι 1.156 μονάδες για τον FTSE 20

Εθνική, ΟΠΑΠ και ενδεχομένως κάποιος…κρυφός παίκτης θεωρούνται οι ρυθμιστές της τάσης. Κλειδί οι 1.156 μονάδες για τον FTSE 20, σε μετοχές του οποίου έχουν αυξηθεί οι θέσεις πώλησης-αντασφάλισης κινδύνου.

Κατά 2,2 φορές υπερκαλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται χθες στα 19,10 με χαμηλό ημέρας τα 19,05 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα πρέπει να περιμένει κάποια πίεση στην τραπεζική μετοχή, που πιθανότατα θα μπορούσε να παρασύρει χαμηλότερα και τις υπόλοιπες του κλάδου.

Όλα αυτά βέβαια θα φανούν προοδευτικά μέχρι και τη συνεδρίαση της 31/7 οπότε και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Εθνικής. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα όσα αναφέρονται σε σχετικό θέμα για το short σε τραπεζικές μετοχές (του Χρ. Κίτσιου) αν και οι ανοιχτές θέσεις πώλησης είθισται να λειτουργούν κυρίως αντασφαλιστικά έναντι της υποκείμενης αγοράς.

Δεδομένου, ότι η μετοχή της Εθνικής «έγραφε» μόλις στις 20-21/7 νέα υψηλή τιμή η αύξηση αυτών των θέσεων θεωρείται κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

Όμως το ερώτημα είναι το πώς θα κινηθεί η Wall, όπου χθες επικράτησαν μεικτές τάσεις αν και το ανοδικό σερί που είχε προηγηθεί δικαιολογεί μικρή οπισθοχώρηση πριν την επόμενη κίνηση. Θα είναι ανοδική, όπως υποστηρίζει μερίδια παικτών, ικανή να φέρει για παράδειγμα τον Dow Jones υψηλότερα προς τις 9.200 και τον S&P 500 προς το χιλιάρικο ωθώντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πιθανότατα το ελληνικό πέραν των 2.350-2.380 ή θα αποτελέσει προοίμιο για μεγαλύτερη διόρθωση στη συνέχεια.

Από τεχνικής πλευράς η τεχνική διόρθωση, που περίμεναν συγκεκριμένοι παίκτες σημειώθηκε στα μέσα του μήνα και έφερε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη προς την ζώνη των 2.050 μονάδων, με χαμηλό τις 2.071 μονάδες στις 13/7.

Μέχρι αυτά τα επίπεδα κάθε πιθανή διόρθωση είναι λογική, δικαιολογημένη και για κάποιους βολική. Θα εξαρτηθεί όμως η πορεία γενικότερα από την συμπεριφορά αρκετών μεγάλων παικτών, που συμμετείχαν στην α.μ.κ και με τιμές πάνω από την τιμή-κλειδί των 16 ευρώ αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες.

Για τον FTSE 20 δίνονται (και μέσω του σημερινού Εκηβόλου) ορισμένα σημαντικά σημεία στήριξης η επιβεβαίωση των οποίων θα εξαρτηθεί από την πορεία των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών και βεβαίως των τίτλων όπως ο ΟΠΑΠ ή ενδεχομένως η ΔΕΗ.

Για το Οργανισμό πολλά πονταρίσματα, από ισχυρούς παίκτες, έγιναν στο διήμερο 16-17/7 και από τα χαμηλά των 16,04 ευρώ προκειμένου να δοθεί μία αντίδραση στη μετοχή. Χθες με συναλλαγές 3,9 εκατ. ευρώ η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 16,72 ευρώ (με υψηλό ημέρας στα 17,02 ευρώ).

Σημειωτέον πως στο κρίσιμο διήμερο (16-17/7) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 4,3 εκατομμυρίων τεμαχίων (αξίας κοντά στα 23,5 εκατ. ευρώ) που με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καλυφθούν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Κατά συνέπεια Εθνική (αλλά και λοιπές τράπεζες, που ωστόσο παρουσιάζονται… αδύναμες είτε… απρόθυμες) αλλά και ΟΠΑΠ (λιγότερο η ΔΕΗ, ίσως ο ΟΤΕ) αναμένεται να είναι οι ρυθμιστές της τάσης.

Σε μία περίοδο, που οι αγορές «χρειάζονται» μία διόρθωση προκειμένου να αφομοιωθεί η τελευταία ανοδική αντίδραση και που ένα μέρος της ρευστότητας επιχειρείται να μεταφερθεί εναλλακτικά σε μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v