Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κονταροχτυπήματα στο ταμπλώ με αιχμή την ΕΤΕ

Σε εξέλιξη οι μάχες αγοραστών - πωλητών στο ΧΑ, με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, 3Ε. Το "παιχνίδι" με τη μετοχή της ΕΤΕ. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Σκληρή ομολογουμένως η αντιπαράθεση "πωλητών" - "αγοραστών" κυρίως στη χθεσινή συνεδρίαση, τελευταία μίας εβδομάδας ανατροπών.

Το γεγονός, ότι οι βασικοί δείκτες (Γενικός και FTSE 20) κινήθηκαν ενδοσυνεδριακά πάνω από τις κρίσιμες περιοχές των 2.330 και 1.205 μονάδων αντίστοιχα δείχνει την διάθεση και την τακτική των "αγοραστών".

Τα χτυπήματα, που επιχειρήθηκαν στον FTSE 20 κυρίως μέσω των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και δευτερευόντως της Coca Cola 3E παραπέμπουν στην επιμονή των "πωλητών" να κρατήσουν όσο γίνεται χαμηλότερα τον 20άρη, να αποθερμάνουν τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, να μην βρεθούν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση, από τη στιγμή που ο εγκλωβισμός τους κυρίως στην Εθνική είναι-προσώρας- ασφυκτικός.

Είναι ενδεικτικό, πως τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, κυρίως όμως χθες, οι "πωλητές" έκαναν πίσω στις τράπεζες, καθώς η ισχύς των αγοραστών ήταν πολύ μεγαλύτερη και επίμονη από την ομάδα της Εθνικής, για να επικεντρωθούν σε άλλη τριάδα μετοχών.

Η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν αμφίρροπη μέχρι τέλους, καθώς το ποσοστό της Εθνικής διαμορφώνεται (σε τιμές 24/7) σε 25,4% (στον FTSE 20), της Alpha Bank σε 8,04% και της Eurobank σε 7,41%.

Αντίπερα, το ποσοστό συμμετοχής του ΟΠΑΠ έχει υποχωρήσει στο 8,7%, λίγο χαμηλότερα υπολογίζεται του ΟΤΕ και στο 4,8% της . Από τη στιγμή, που οι τράπεζες δεν μπορούσαν να πειραχτούν, οι …βολές των πωλητών εστιάσθηκαν σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τον δεύτερο να τους δικαιώνει απόλυτα.

Επιπρόσθετα οι "πωλητές" εκτιμούν πως έχουν ακόμη δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα, την υπεραπόδοση των ξένων χρηματιστηρίων που έχει προηγηθεί και την προεξόφληση αρκετών παικτών πως η εισαγωγή των νέων μετοχών της Εθνικής (από 31/7) θα μπορούσε να λειτουργήσει πιεστικά για την τιμή του τραπεζικού τίτλου.

Πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο είναι αλήθεια πως έχουν γραφτεί και φημολογηθεί πολλά, η ουσία όμως είναι πως έχουν τοποθετηθεί περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα, που για τα δεδομένα της… ρηχής αγοράς μας μπορούν να φέρουν θεματικές ανατροπές.

Η θέση της στήλης είναι ξεκάθαρη από την αρχή (20/7) πως έσχατη γραμμή άμυνας για την Εθνική είναι τα 18,2, άντε τα 17,8 ευρώ. Μετά όμως και την αντίδραση της 23/7 και τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο εύρος των 18,5-19,6 ευρώ φρονούμε πως η γραμμή άμυνας έχει ανέβει υψηλότερα πλησιάζοντας τα 19 ευρώ.

Πρακτικά εάν η μετοχή της Εθνικής δεν υποχωρήσει χαμηλότερα των 18,5 ευρώ, τότε το παιχνίδι θα έχει κερδηθεί ολοκληρωτικά για τους αγοραστές. Πόσο μάλλον εάν η Εθνική αντέξει πάνω από τα 19 ευρώ…

Παράλληλα στην αγορά ενισχύεται η εκτίμηση πως Eurobank και Alpha Bank δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία και το επιτυχές αποτέλεσμα της α.μ.κ της Εθνικής για να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε, πως οι α.μ.κ δεν θα επιχειρηθούν στην αποτίμηση των 3,891 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και των 4,732 δισ. ευρώ για την Eurobank. Αυτό το γνωρίζουν οι short παίκτες, καθώς οι δύο τραπεζικές μετοχές κινούνται για το…10άρικο, με την Alpha Bank να γράφει χθες νέο υψηλό, παρ΄ ότι "σκόνταψε" στην κρίσιμη περιοχή των 9,5 ευρώ. Από Δευτέρα βλέπουμε…

Το δεύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, είναι ακριβώς η υπεραπόδοση των ξένων χρηματιστηρίων που έχει προηγηθεί και θα μπορούσε να φέρει μία λογική διόρθωση από Wall μέχρι Φραγκφούρτη.

Σε αυτή την περίπτωση το ΧΑ ενδέχεται να βρεθεί σε έναν κύκλο λογικής υποχώρησης των ξένων αγορών και να οπισθοχωρήσει προς τις 2.280-2.250 μονάδες και πάλι. Ενδεχόμενο όμως που θα εξαρτηθεί από την συγκυρία και τη δυνατότητα σχετικά άμεσης νέας αντίδρασης των αγορών που θα κινούνταν μέχρι τις 10 το πολύ 15 Αυγούστου προς ένα τελευταίο εκτεταμένο κύμα ανόδου.

Εάν το ΧΑ δεν επηρεαστεί ιδιαίτερα, λόγω και της υποαπόδοσης που εμφανίζει έναντι της Wall και του DAX, τότε η υπέρβαση των 2.350-2.370 μονάδων που θεωρούσαμε πρώτο στόχο θα επιτευχθεί σχετικά εύκολα.

Επίσης αναφορές και εκτιμήσεις της στήλης αναφέρονται εκτεταμένα τις τελευταίες ημέρες και από το… μετερίζι του Εκηβόλου.

Ας δούμε όμως και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, που έχει ο φίλος Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος ανάλυσης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) και η ομάδα του.

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση: "Το κυριότερο από όλα την εβδοµάδα που τελείωσε την Παρασκευή είναι η αλλαγή της ψυχολογίας και τα πρώτα θετικά νέα µετά από 20 περίπου µήνες ανασφάλειας και σκεπτικισµού στο κατά πόσο οι ενδείξεις θα µετουσιωθούν σε δεδοµένα.

Αν και ο δρόµος προς την ανάκαµψη είναι ακόµα µακρύς η ένεση αισιοδοξίας από τις δύο προηγούµενες εβδοµάδες βάζει γερή πλάτη στις αγορές µειώνοντας το περιθώριο υποχώρησης ή διόρθωσης η οποία όταν συµβεί θα θεωρηθεί περισσότερο σαν ευκαιρία αγορών.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης επιχειρεί να αποδράσει από την ζώνη που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι των 200 ηµερών (απλός και εκθετικός) και µε ένα σχετικά προσεκτικό βηµατισµό ως
τώρα έχει καταφέρει να µην χαλάσει την συστηµατική άνοδο από τα πρόσφατα χαµηλά.

Το σενάριο υποχώρησης προς την περιοχή των 2.000 µονάδων αποτελεί παρελθόν και η ολική ανατροπή της εικόνας του Γενικού ?είκτη βάζει πλέον σαν νέο στόχο νέα υψηλά έτους τα οποία µε τους υπάρχοντες τζίρους θα διασπασθούν σε πιθανότατα δεύτερο χρόνο.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι πλέον αγορασµένοι και οι ταλαντωτές αφήνουν αρκετό περιθώριο
κίνησης ως τις υπερτιµηµένες περιοχές τους. Αν και είναι ακόµα νωρίς, η κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη µπορεί να επεκταθεί πολύ υψηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά (2.441) αφού οι αρµονικές αναλογίες της ανόδου θα µπορούσαν υπό προϋποθέσεις να δουν µια κίνηση 900 µονάδων από τα χαµηλά των 2.071 µονάδων.

Προέχει ωστόσο η διάσπαση του νέου υψηλού και η διαµόρφωση συναλλαγών σε επαρκή επίπεδα (<250 εκ. ευρω) για την απορρόφηση της προσφοράς.

Η Ελληνική αγορά αν και είχε υποαπόδοση σε σχέση µε τις ξένες αγορές διατήρησε την θετική εικόνα σε επίπεδο Γενικού ?είκτη σε µια οµολογουµένως δύσκολη εποχή λόγω των µεγάλων εκροών από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Η έναρξη της περιόδου των εγχώριων αποτελεσµάτων εκτιµούµε ότι θα δώσει νέα δυναµική στην αγορά µε αυξηµένη πιθανότητα µιας θετικής διαφοροποίησης από την διεθνή τάση. ?ς εκ τούτου, µετά την έναρξη διαπραγµάτευσης των νέων µετοχών της Εθνικής Τράπεζας (31/7) θα αναθεωρούσαµε την προσέγγιση µας στην αγορά αυξάνοντας το βαθµό έκθεσης σε τίτλους που παραµένουν στο επίκεντρο λόγω θετικών αποτελεσµάτων αλλά και χαµηλής αποτίµησης".

-------------------------

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.331,32 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 4,52%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 30,50%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 4,98%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 6%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 7,10% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος της υγείας με άνοδο 13,58%, οι πρώτες ύλες ενισχύθηκαν κατά 7,23% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισαν επίσης, ο κλάδος των χημικών (7,04%), τραπεζών (6,75%) και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (6,79%).

Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (-2,06%) και ασφαλειών (-0,66%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Σέλμαν ( 40,00%), Τρία Άλφα (37,50%), Σφακιανάκης (30,71%), Κεπένου Μύλοι ( 30,00%), Φίντεξπορτ (28,13%), Χαιδεμενος (24,82%), Κυριακίδης- FHL (20,08%), Singularlogic (23,92%), Εβροφάρμα (23,08%) και Πετζετάκις (ΚΟ 21,95%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΛΑΝΑΚΑΜ (-17,20%), Αλφα Γκρισιν (-5,59%), Vivartia (-5,43%), Βιοιατρ. & Ρομποτ. Τεχνολ. (-5,26%), Τηλέτυπος (-5,17%), Φιερατέξ (-5%), Κορδελλου Αφοι ( -4,48%), Ιντεάλ (-4,00%), ΚΑΕ (-3,98%) και Unibios (-3,85%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v