Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ανοδικό "στοίχημα" της Σοφοκλέους

Στην άνοδο του ΧΑ επιχειρούν να ποντάρουν συγκεκριμένοι ισχυροί παίκτες. Ο χθεσινός ανοδικός εγκλωβισμός μέσω κυρίως της ΕΤΕ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους short αντιπάλους. Προσδοκίες για την τάση και από ΔΕΗ.

Πληθαίνουν οι…φωνές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θέλουν "άμεση σύγκλιση" με την θεαματική κίνηση της Wall και των κυριότερων ευρωπαικών χρηματιστηρίων, στην πορεία τους για την καταγραφή υψηλότερων κορυφών.

Το χθεσινό "ξέσπασμα" της Εθνικής, ήταν κατά απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες δείγμα γραφής των "ισχυρών παικτών", που ποντάρουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και αυτό, που σημείωνε εύγλωττα ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για την αμερικανική έκπληξη αποτελούσε την αφορμή για να σταλεί αυτό το μήνυμα.

Αποδέκτες η πλειονότητα εκείνων των πτωτικών παικτών, που μετά την καταγραφή νέων υψηλών για τη μετοχή της Εθνικής άρχισε να "παίζει" ανάποδα Εθνική και τράπεζες θεωρώντας πιθανότατη μία ικανή διόρθωση του FTSE 20.

Σημειώνουμε συχνά-πυκνά τελευταία, πως για την Εθνική τα 17,8-18,2 ευρώ αποτελούν φράγμα, και ότι για τον 20άρη η άμυνα των "ανοδικών παικτών" έχει στηθεί πέριξ των 1.156 μονάδων.

Με την υπέρβαση των 444 μονάδων από τον SC80 ενισχύθηκαν εκείνες οι δυνάμεις της αγοράς, που προσβλέπουν σε μία συνολικότερη ανοδική αντίδραση με πρώτο στόχο τιμές πέραν των 2.350-2.370 μονάδων.

Χθες το βράδυ η Wall έστειλε το δικό της μήνυμα με τον DJIA να περνά το 9χίλιαρο, τον S&P 500 να κλείνει υψηλότερα των 970 μονάδων και τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 2,45%. Αυτό, που γίνεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο (και όχι κατ΄ανάγκη στην αμερικανική πραγματική οικονομία) αποδίδεται στις διθυραμβικές αναφορές του Bloomberg για την πολιτική Obama σε αυτό που οι FT περιγράφουν ως…ράλυ του Obama. Και άλλα συναφή.

Στέλνουν λοιπόν το μήνυμα οι αμερικανοί (επικυρίαρχοι των αγορών, ακόμη) πως θα τραβήξουν αυτή την θεαματική στρέβλωση των αγορών τους. Μέχρι που; Θα φανεί εάν ο DJIA μπει σε τροχιά προς το 10χίλιαρο και ο 500άρης τους για τις 1.100 μονάδες. Λέτε; Άλλωστε εκείνοι έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι.

Στο ΧΑ, οι ισχυροί παίκτες, που μπορούν και έχουν πρόσβαση, πληροφόρηση και συνεργασία με αμερικανικά "έξυπνα κεφάλαια" στέλνουν μέσω της Εθνικής επίμονα μηνύματα, εντείνοντας τον ρυθμό τους τις τελευταίες ημέρες.

Σε πρώτη φάση ανέβασαν τον αριθμό των ανοιχτών θέσεων και θέσεων πώλησης σε Συμβόλαια και ΣΜΕ της Εθνικής αλλά και του FTSE 20 από χθες επιδιώκοντας να καλύψουν την ανοδική έκθεση που λαβαίνουν στην υποκείμενη αγορά.

Ας κρατηθεί στα υπόψη αυτή η προσέγγιση, γιατί το χθεσινό κλείδωμα των πτωτικών παικτών, έγινε μόνο με ένα τίναγμα της Εθνικής, 2-3 τραπεζικών και με ελάχιστες συναλλαγές. Ας έχουν λοιπόν οι short το νου τους, μην τυχόν στο ΧΑ επιχειρηθεί σύγκλιση με την διαδικασία καταγραφής νέων υψηλών των ξένων αγορών.

Οι δυνάμεις, που έλαβαν χθες θέσεις σε Eurobank (έκλεισε στα 8,70 ευρώ και υψηλό ημέρας), Alpha Bank (9,09 ευρώ), Κύπρου (διαμορφώθηκε στα 4,54 ευρώ και υψηλό ημέρας ), Πειραιώς (στα 8,15 με υψηλό ημέρας στα 8,16 ευρώ) κ.α. αλλά και στη ΔΕΗ και ισχυρές είναι και γνώστες του παρασκηνίου.

Και για τη μετοχή της ΔΕΗ θα σημειώναμε πως τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις η "ανοδική συσσώρευση" από τα 15,34 στα 15,95 ευρώ έχει πραγματοποιηθεί με συγκέντρωση περίπου 700 χιλιάδων μετοχών. Ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 16 ευρώ θα έβαζε και τη μετοχή της ΔΕΗ στο παιχνίδι (ποντάρισμα) της καταγραφής νέων υψηλών και για τον FTSE 20 (ισχύον υψηλό οι 1.271 μονάδες).

Θα δείξει, όσο για τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση όλοι μας ξέρουμε, πως για να συνεχισθεί η απόδοση (πάνω πλέον από τις 444 μονάδες για τον SC80) χρειαζόμαστε την συνδρομή των μετοχών του 20άρη και της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτή την περίπτωση οι "λαϊκές δυνάμεις της αγοράς", που ενισχύουν τις θέσεις τους στα ΜΜΕ είμαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθούν στις "σειρήνες" αυτής της προσπάθειας. Μία προσπάθεια, που δείχνει πως μπορεί να έχει διάρκεια δύο ίσως και τριών εβδομάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v