Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ΟΠΑΠ "στοιχηματίζει" η Σοφοκλέους

Με Στοίχημα τον ΟΠΑΠ, η αγορά «βλέπει» προς τις 2.300 μονάδες. Σταθερά πάνω από τα 19 ευρώ η Εθνική, αντιδρούν Eurobank, MIG ενώ κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους της Μεσαίας και Μικρής κεφαλαιοποίησης.

Με «ασπίδα» τον ΟΠΑΠ, αιχμή την Εθνική και βοήθειες από ΔΕΗ και ΟΤΕ η συνεδρίαση ξεκίνησε με δυναμική αντίδρασης. Για τον μεν Γενικό Δείκτη προς τις 2.285-2.290 για τον δε FTSE 20 προς τις 1.175 μονάδες με συναλλαγές 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στις δύο μετοχές κλειδιά του δείκτη (Εθνική-ΟΠΑΠ). Για τον ΟΠΑΠ κατευναστικά λειτουργούν προφανώς και οι τελευταίες κινήσεις της διοίκησης (δες σχετικό θέμα για Ξυστό ).

Προεξοφλημένη η συνέχιση της αντίδρασης της μετοχής του Οργανισμού που από τα 16,04 ευρώ δίνει σχεδόν…μονοκόμματη κίνηση πάνω από τα 17 ευρώ, αποτελώντας την καλύτερη «ασπίδα» στην όποια αδυναμία παρουσιάζουν οι τράπεζες.

Ωστόσο στην Εθνική οι αγοραστές κρατούν την τιμή σταθερά πάνω από τα 19 ευρώ, ενώ σταδιακά μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά αυξήθηκαν οι εντολές και στη μετοχή της Eurobank.

Προς τα 8,5 διαμορφώθηκε η φορά της Eurobank με αναλογικά περισσότερες συναλλαγές, απ΄ότι χθες συμβάλλοντας και αυτή στην σταθεροποίηση του 20άρη.

Ολο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε σταδιακά μέσα στα πρώτα 30-35 λεπτά κατέστησε περισσότερο επιθετικούς αρκετούς παίκτες, που δραστηριοποιούνται στον μεσαίο-μικρό χώρο και περίμεναν-πόνταραν σε διάχυση της τάσης και προς ορισμένες μετοχές αυτής της κατηγορίας..

Λογικό ήταν τα πρώτα πονταρίσματα να γίνουν στη μετοχή του Σφακιανάκη, με την ανακοίνωση χθες των μέτρων για το αυτοκίνητο να επιδρά καταλυτικά. Η τιμή της μετοχής στα 1,6 ευρώ, δίνοντας στίγμα των προθέσεων ορισμένων κύκλων της αγοράς του πως θα μπορούσαν να κινηθούν σε αυτό τον χώρο εάν και εφ΄ όσον υπάρξει το κατάλληλο κλίμα.

Σταδιακά κινήσεις αρχίζουν και εκδηλώνονται σε μετοχές των εταιρειών Σωληνουργεία Κορίνθου (2,24 ευρώ), Μαθιός (0,78 ), Ευρωσύμβουλοι (1,74 ), Lavipharm (1,52) και αρκετών ακόμη από την ίδια κατηγορία.

Προσπάθεια που θα εξελίσσεται όσο ο ΟΠΑΠ αναδεικνύεται σε αξιόπιστο «στήριγμα» για τον FTSE20, όσο οι παίκτες κρατούν την Εθνική υψηλότερα των 19 ευρώ και επιχειρούνται ανάλογες κινήσεις για παράδειγμα σε ΔΕΗ, ΟΤΕ ή Eurobank.

Η προοπτική επαναπροσέγγισης των 2.300 μονάδων δεν αποκλείεται να… βάλει σε πειρασμό παίκτες της υποκείμενης αγοράς, που έχοντας αντασφαλίσει τα νώτα τους με συμβόλαια πώλησης (στο ΧΠΑ) θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν ανοδικά την συγκυρία.

Το γεγονός και μόνο πως στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 3,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι περισσότερες από κάθε άλλη μετοχή (ακολουθεί η Εθνική με 1,8 εκατ. ευρώ) και η τιμή συντηρείται μέχρι 2,4% υψηλότερα προς τα 17,12 ευρώ δίνει άλλον αέρα (και ασφάλεια) στους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Και κατά την εκτίμηση μας διευκολύνει την προσπάθεια, που επιχειρείται από κύκλους της αγοράς για να…ανοίξει λίγο το παιχνίδι και σε κάποιες άλλες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v