Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με τις 2.300, κινητικότητα στους μικρούς

Η σταθεροποίηση του Ftse20 πάνω από τις 1.156 προς τις 1.170 μονάδες διευκολύνει την υπεραπόδοση του SC80. Θετική πρεμιέρα για ΜΙΓΡΕ, πακέτα χαμηλότερα και της ονομαστικής τιμής σε Σαράντη και Aegean…

Κρατούν ΟΠΑΠ, Εθνική αλλά και Eurobank,Alphabank, MIG υπέραποδίδουν μετοχές του S.C 80. Σε μία συνεδρίαση μετριότατων συναλλαγών (με το ζόρι ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ) ο Γενικός Δείκτης…χωλαίνει πέριξ των 2.280 και ο Ftse20 κοντά στις 1.170 μονάδες.

Όμως σε αυτό το κλίμα ο SC80 αντιδρά κατά 1,4% παραμένοντας δηλαδή σταθερά υψηλότερα της κρίσιμης περιοχής των 444 μονάδων, έναντι 0,17% του Mid και 0,6% του Ftse20. Η στροφή ενδιαφέροντος-ρευστότητας προς μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι εμφανής και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις επιχειρείται με αυξημένες συναλλαγές (SingularLogis, Πετζετάκις, ΒΙΟΤΕΡ κ.α.) ωστόσο η τάση αυτή θα πρέπει να εκταθεί και να έχει μονιμότερο χαρακτήρα.

Εν πάση περιπτώσει η συνέχεια θα δείξει, καθώς θα πρέπει να κρατήσει ο 20άρης (σταθερά πάνω από τις 1.156 μονάδες) με τον ΟΠΑΠ στην πρώτη γραμμή με 17 ευρώ (1,7%) και την Εθνική στα 19,2 ευρώ (0,5%).

Πολύτιμες και οι βοήθειες που δίνονται από τις λοιπές τραπεζικές μετοχές και ΟΤΕ σήμερα σε κάποιο βαθμό. Ενδιαφέρον-κατά την εκτίμηση μας- παρουσιάζει η σχεδόν παράλληλη αντίδραση των τριών ΄΄μετοχών-υποδομών΄΄ Μυτιληναίο, ΓΕΚ/Τέρνα και Ελλάκτωρ με πλησίστια απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή λίγο χαμηλότερα των 6 ευρώ.

Πάντα κατά την εκτίμηση μας πρόκειται για μία από τις αρτιότερες, πυκνότερες και ορθολογικές-από τεχνικής πλευράς- κινήσεις εισηγμένων που εδράζονται σε επιχειρηματικές εξελίξεις, προοπτικές των ίδιων των εταιρειών και σε ΄΄στιβαρά χέρια΄΄ και ΄΄ισχυρά κεφάλαια΄΄ που ενισχύουν αυτή τη μεσο- μακροπρόθεσμη προσπάθεια.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές παραμένει υπέρ των πρώτων με περίπου 90-100 μετοχές στο πράσινο, αρκετές από τις οποίες με αυξανόμενες συναλλαγές και ενδιαφέρουσες συνέργειες. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί η θετική πρώτη ημέρα της θυγατρικής του ομίλου MIG στα 4,15 ευρώ με συναλλαγές 3,3 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς συναλλαγών- ή καλύτερα πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων- χρειάζεται αναφοράς (και όχι μόνο) η κινητικότητα σε Αεροπορία Αιγαίου και Sarantis. Αυτό καθώς είναι η πρώτη φορά (εάν δεν μας απατά η μνήμη μας) που πραγματοποιούνται πράξεις σε τέτοια επίπεδα τιμών (σε σχέση με την ονομαστική και την τρέχουσα τιμή της μετοχής) για λόγους που αναφέρονται βέβαια από τις εισηγμένες.

Εν πάσει περιπτώσει…έχουμε την εντύπωση πως ανάλογες μεταβιβάσεις πακέτων θα δει αρκετές από τούδε και στο εξής το ΧΑ και καλό θα ήταν να υπάρξει σχετική πρόνοια για τη συνέχεια.

Από τις μετοχές, που αντιδρούν ανοδικά δικαιώνονται απόλυτα όσοι πόνταραν ειδικά σήμερα (μετά την ανακοίνωση των…φιλολαϊκών βιο-μέτρων του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα αυτοκίνητα) στον Σφακιανάκη (στα 1,75 ευρώ με 19%). Παράλληλα Fintexport, Αττικής, Πετζετάκις, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Μαθιός, HOL, ΑΕΓΕΚ κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v