(Ξανα)πάτησε την κορυφή των 1.271 ο FTSE 20

Κινήσεις τακτικής μετά τον σχηματισμό «διπλής κορυφής» για τον FT 20 στις 1.271 μονάδες. Ζητούμενο το αν θα πιάσει το 10άρικο η Eurobank, θα το κρατήσει η Alpha, θα βοηθήσουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα επανέλθουν οι αγοραστές στην Γενική.

Ο σχηματισμός «διπλής κορυφής» του FTSE 20 στις 1.271 μονάδες στέκεται η αφορμή για το μικρό…πισωγύρισμα βασικών δεικτών, μετοχών.

Σχεδόν με την…επαφή του εν λόγω δείκτη με την συγκεκριμένη περιοχή ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης σε μετοχές του 20άρη και περισσότερο σε Eurobank, Coca Cola 3E, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΤ, Intralot.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη (και απόλυτα δικαιολογημένη ) η κίνηση αρκετών βραχυπρόθεσμων παικτών να κατοχυρώσουν κερδοφόρες θέσεις αφού ο βασικός στόχος που είχε τεθεί από τα μέσα Ιουλίου (και τις 1.104 μονάδες, τότε για τον 20άρη) επιτυγχάνεται.

Το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, από σήμερα-αύριο άντε από Δευτέρα θα το… δείξουν η Wall και οι ξένες αγορές.

Το γεγονός πως στην Εθνική Τράπεζα επιχειρείται (εμφανώς από χθες) συντήρηση δυνάμεων, αναδιάρθρωση θέσεων και κατοχύρωση υπεραξιών, απαιτεί την συντήρηση της φοράς της Alpha Bank σε αμέσως επόμενη φάση της Eurobank και ενδεχομένως κάποιας εκ των μη τραπεζικών μετοχών (ΔΕΗ,ΟΠΑΠ ή ΟΤΕ).

Ετσι ο FTSE 20 δεν απομακρύνεται, περισσότερο από τις 1.259 μονάδες, παραμένει εγγύς της κορυφής και με την πρώτη ευκαιρία επιχειρείται η υπέρβαση της.

Από τεχνικής πλευράς η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς είναι περίπου όπως την… θέλαμε με την Εθνική να «συσσωρεύει» πάνω από τα 20,8 ευρώ και τις υπόλοιπες δυνάμεις από τον FTSE 20 να ετοιμάζονται για υψηλότερες τιμές.

Ηδη μία ομάδα μετοχών (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, , Πειραιώς) είναι εντός στόχου, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται η Ελλάκτωρ (5,94 ευρώ) και ΤΙΤΑΝ (21,97 ).

Η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων (ενδοσυνεδριακών) στηρίξεων μπορεί να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 σε τροχιά αντίδρασης, αυτή τη φορά με περισσότερες και στοχευμένες συναλλαγές (ποντάρουμε στο ότι η Eurobank θα περάσει πριν τις 14.00 τα 10 ευρώ). Κίνηση, που λογικά θα παρασύρει εκ νέου και άλλες δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Μυτιληναίος, Αγροτική, Ελ.Πε κ.α. ) ανοίγοντας…δρόμο και για μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Από αυτή την κατηγορία επιμένουμε πως το χθεσινό…άδειασμα στην Γενική Τράπεζα παραπέμπει σε προσπάθεια υπέρβασης του ενός ευρώ, στη Lavipharm η υπέρβαση του 1,6 ευρώ ισχυροποιεί την φορά προς τα 2 ευρώ, ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές στην ΑΝΕΚ (πάντα στην περιοχή του ευρώ).

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 2 προς 1 με ΚΡΕΚΑ και Sato σε ανοδική τροχιά, η ΑττιΚατ σε επαναφορά, η Sciens στα 0,75 ευρώ η Centric στα 1,35 ευρώ ενώ κινητικότητα παρατηρείται σε ακόμη μερικά μικρομεσαία.

Οι συναλλαγές, πριν από λίγο στα 21,5-22 εκατ. ευρώ σχετικά καλές για μία συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό «διπλής κορυφής» του βαρύτερου δείκτη του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v