Κίνηση υψηλότερα με οδηγό τις τράπεζες

Μέχρι τις 2.573 μονάδες έφτασε η αντίδραση του Γενικού Δείκτη. Με αιχμή και σήμερα τις τράπεζες με την αντίδραση του κλάδου να παρασύρει ένα μεγάλο μέρος του…ταμπλώ. Ισχυρά κέρδη για Τιτάν, ΜΟΗ, Μυτιληναίο.

Συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση δίνει η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς. Με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 2.565 και ο Ftse20 τις 1.351 μονάδες. Θα σταθούμε περισσότερο στον 20άρη, καθώς η υπέρβαση-ακόμη ενδοσυνεδριακά- των 1.350 μονάδων ενδέχεται να ισχυροποιεί περισσότερο την τάση του δείκτη και να επιβεβαιώνει την τεχνικότητα κυρίως των τραπεζικών μετοχών.

Η Eurobank κυμαίνεται στα 9,5 ευρώ έχοντας προηγουμένως αντιδράσει μέχρι τα 9,97 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στα 22,6 ο δε κλαδικός δείκτης περνά τις 3.270 μονάδες. Ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο η μέχρι τώρα αντίδραση όχι μόνο του 20άρη, με συνολικότερη-πλην ΟΠΑΠ-ανταπόκριση από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, MIG, Coca Cola 3E, Τιτάν, Μυτιληναίο και άλλες δυνάμεις αυτής της κατηγορίας.

Υψηλότερα αντιδρούν βασικοί δείκτες FT, με ένα μεγάλο μέρος του…ταμπλώ να ακολουθεί την κίνηση των ΄΄βαριών χαρτιών΄΄. Με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ η σχέση ανοδικών-καθοδικών φτάνει στο 6 προς 1 με 80-85 μετοχές να κινούνται υψηλότερα. Με βάση τις συναλλαγές τους ξεχωρίζει το 6,5% της Μπάμπης Βωβός στα 5,70 ευρώ, ο ΔΟΛ στα 3,19, ο Νηρέας στα 0,84, η ΣΙΔΕΝΟΡ στα 5,20, η Alapis στα 0,65, η Centric στα 1,36, η Lavipharm στα 1,45 ευρώ.

Μέχρι τώρα η κίνηση βασικών δεικτών είναι εντονότερη απ΄ότι αντίστοιχων ευρωπαικών κάτι, που είχε παρατηρηθεί και στη χθεσινή ανοδική αντίδραση και στην προχθεσινή σημαντική διόρθωση.

Παρατηρείται δηλαδή, πως βασικοί δείκτες και μετοχές του ΧΑ κινούνται σε αυτή την συγκυρία των αγορών ταχύτερα και εντονότερα απ΄ότι σε άλλα ευρωπαικά χρηματιστήρια ή την Wall. Φαινόμενο, που παράγοντες της αγοράς, αποδίδουν στη ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου, την υψηλή του έκθεση στην ιδιαιτερότητα της προεκλογικής περιόδου και της ενισχυμένης παρουσίας…κερδοσκοπικών κεφαλαίων ειδικά αυτή την περίοδο.

Σε μία τέτοια αγορά… δικαιολογείται η μέση μεταβλητότητα, που για παράδειγμα παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Εθνικής (2,5-3%) άλλων τραπεζικών τίτλων ή μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για τη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα των ΓΔ και Ftse20, καθώς ο 20άρης "έκλεισε" χθες στις 2.531,9 και "άνοιξε" σήμερα από τις 2.548,3 μονάδες, ζώνη, που σε αυτή τη φάση της αγοράς καλό θα ήταν να καλυφθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v